Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po výbuchu kotle v liberecké spalovně jeden zraněný

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Liberec - Vážné zranění utrpěl dnes při výbuchu parního kotle a následném úniku páry v liberecké spalovně Termizo její sedmačtyřicetiletý zaměstnanec. Příčinu výbuchu zjišťuje policie pro podezření ze spáchání nedbalostního trestného činu. Spalovna je mimo provoz, dodávky tepla ohrožené nejsou. Zraněný muž byl letecky transportován do pražské vinohradské nemocnice, řekl ČTK krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

"Má popáleniny a inhalační trauma," dodal Georgiev. Podle policejní mluvčí Dagmar Sochorové má popáleniny asi na 60 procentech těla muž, který kotel obsluhoval.

Výbuch nastal zhruba v 10:00. "Byl to takzvaný fyzikální výbuch kotle, to znamená uvolnění páry pod tlakem. Nebyl žádný plamen," uvedl operační důstojník hasičů v Liberci.

Okolnosti, za jakých exploze nastala, vyšetřují liberečtí kriminalisté. "Ti již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti," uvedla Sochorová.

Předseda představenstva Pavel Bernát ČTK řekl, že spalovna je mimo provoz. "Jak dlouho budeme stát, zatím nevím," uvedl. Předpokládá, že kotel budou moci prozkoumat až v neděli. "Musíme ho nechat vychladnout, ještě dohořívá odpad. Ve spalovací komoře může být nějakých 500 až 600 stupňů. Musíme ho řízeně postupně ochladit a pak se do toho podíváme," řekl. Příčinu výbuchu může nyní jen odhadovat. "Vypadá to na nějakou poruchu membránové stěny," dodal.

Liberecká spalovna společnosti Termizo je od roku 2011 součástí skupiny MVV Energie CZ. Spalovna byla postavena v polovině 90. let. Od roku 1999 dodává teplo a teplou vodu prostřednictvím Teplárny Liberec domácnostem a firmám ve městě. Dodávky tepla pro odběratele podle Bernáta ohrožené nejsou. "Teplárna má dostatečnou kapacitu, aby nás pokryla v případě výpadku. Zákazníci teplárny nic nepoznají," uvedl Bernát.

V účetním roce od října 2016 do září 2017 Termizo podle výroční zprávy spálilo skoro 90.000 tun odpadu a vyrobilo 1,056 milionu gigajoulů tepla a 26.122 megawatthodin elektřiny. Hospodaření spalovny se 42 pracovníky skončilo v zisku 58,7 milionu při obratu skoro 293 milionů korun.

Témata:  výbuch Liberec

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy