Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okupanti z Československa od Ruska status veteránů nedostanou, očekává Zaorálek

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek očekává, že ruská vláda odmítne poslanecký návrh přiznat sovětským účastníkům okupace Československa v roce 1968 status válečných veteránů.

 

 

Novelu předložila v ruské Státní dumě trojice komunistických poslanců. Cílem "vojensko-strategické operace Dunaj" bylo podle nich potlačení převratu, který s podporou západních zemí připravovala československá opozice.

Zaorálek dnes novinářům řekl, že pro vztah mezi Ruskou federací a Českou republikou je vztah k roku 1968 naprosto zásadní. "Podle informací, které mám, tuto změnu (ruská) vláda nepodporuje," uvedl. Připomenul, že v roce 1993 jasně odsoudil vpád vojsk Varšavské smlouvy tehdejší prezident Boris Jelcin, nynější prezident Vladimir Putin uznal morální odpovědnost Ruska za rok 1968 v roce 2006. "V této chvíli předpokládám, že postoj ruské vlády k roku 1968 se nemění, podle toho bude zacházeno i s tímto návrhem a s tou novelou," konstatoval.

Vojska pěti států Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou obsadila v srpnu 1968 Československo, aby násilím potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému. Jednotky sovětské armády ze země odešly až po pádu komunismu v roce 1989.

Poslanci Jurij Sinělščikov, Nikolaj Kolomejcev a Sergej Rešulskij navrhují, aby se přiznání výhod válečných veteránů týkalo osob starších 67 let, které "projevily statečnost a pevnost při plnění vojenských povinností v podmínkách válečného stavu v ČSSR od srpna do listopadu 1968". V Rusku nyní žije odhadem asi 20.000 lidí, kteří se okupace ČSSR přímo účastnili.

Zároveň vyzvali ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), aby si povolal ruského velvyslance v Česku k podání vysvětlení.

Témata:  Lubomír Zaorálek Rusko VIII.68

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy