Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní správa v koncích: Chybí jim lidi, za 20 tisíc prý nikdo dělat nebude

Ministerstvo dopravy
Ministerstvo dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo dopravy nemůže sehnat nové odborníky, na vině je prý služební zákon. Na resortu je neobsazeno 40 pozic, což je pod deseti procenty pracovních míst.

"Základní problém vyplývá z toho, že služební zákon v podstatě jednak předepisuje proceduru výběrového řízení, která i když se všechno uspíší, trvá relativně dlouho, zhruba dva měsíce," řekl dnes náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček, když poslancům představoval loňské hospodaření úřadu.

"Druhá věc je, že lidé nastupují za základní mzdu v jejich tabulce," dodal. Nabízené podmínky jsou tak při současném stavu trhu práce podle jeho názoru nezajímavé.

"Fakticky to znamená, že lidé s praxí, zejména dlouhodobější, ať už v oblasti stavebnictví, v oblasti IT nebo v oblasti práva se prostě do těch výběrových řízení nehlásí," řekl. "Když chceme člověka, aby nastoupil za 20.000 korun, tak ho prostě nenajdeme," sdělil Čoček poslancům a dodal: "Řeší to celá státní správa, není to problém pouze ministerstva dopravy."

Předseda výboru Ivan Pilný (ANO) poznamenal, že na tyto problémy se služebním zákonem výbor naráží neustále. Stát se už podle něj blíží k bodu, kdy bude státní správa paralyzována tím, že nebudou lidí.

Loni v listopadu si na stejný problém před výborem postěžovala předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Důvodem je podle ní hlavně nový služební zákon, který neumožňuje dát novým zaměstnancům víc peněz.

Témata:  Ministerstvo dopravy České republiky služební zákon

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy