Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Bitva o Prahu vrcholí, výběr je otřesný

Kdo bude spravovat tučný pražský rozpočet?
Kdo bude spravovat tučný pražský rozpočet?
Foto: Pixabay

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO - Už za týden bude po všem. Voliči rozhodnou, kdo nově stane v čele české metropole. A výběr je vskutku tristní - od zcela neznámých narychlo vylovených tváří až po známé firmy počínaje stalinistkou Martou Semelovou (zcela bez šance) a konče zdánlivě slušným a čestným Jiřím Pospíšilem, jehož cíl je jasný - udržet TOP 09 na politické mapě.

Už za týden bude po všem. Voliči rozhodnou, kdo nově stane v čele české metropole. A výběr je vskutku tristní - od zcela neznámých narychlo vylovených tváří až po známé firmy počínaje stalinistkou Martou Semelovou (zcela bez šance) a konče zdánlivě slušným a čestným Jiřím Pospíšilem, jehož cíl je jasný - udržet TOP 09 na politické mapě.

Starostenské posty a křesla primátorů se v průběhu let po roce 1989 postupně dostaly do situace, kdy se pro pomyslné kandidáty jeví spíše jako strašáci. Přitom právě post pražského primátora se v historii těšil významné pověsti. Primátora si občané vážili a uctívali jej. Na tuto tradici se bohužel po Sametové revoluci nepodařilo navázat. Značný majetek a finance, s kterými Praha nakládá, politikaření a nekompetentnost předních představitelů pražské samosprávy nastolila v obyvatelích Prahy pocit, že ten, kdo se k moci dostane, bude - chtě nechtě - vždy tak trochu spojen s korupcí a korupčním prostředím. Do čela kandidátek se tak dostávají lidé, kteří jsou nevýrazní a po primátorském řetězu netouží a lidé, kteří když na ně černý Petr padne, raději nic moc nepodnikají (případ dosluhující "bojovnice proti korupci" a "symbolu transparentnosti" Adriany Krnáčové za hnutí ANO).

Například éra Pavla Béma (ODS) se stala symbolem pro vládu kmotrů nad Prahou a umetla cestičku k letům 2010 až 2014, kdy bylo vládnutí čirým chaosem. Na Magistrátu se přetahovali zastánci starých struktur (za ODS například Boris Šťastný nebo Petr Hulínský a pragmatik Miroslav Poche za sociální demokraty) s nováčky za TOP 09 (Tomáš Hudeček) a "slušňáky" s čistým štítem (za ODS například Bohuslav Svoboda).

Politikaření uvnitř topky vedlo k překvapivému vítězství Babišova hnutí a Krnáčové před čtyřmi lety. Přestalo se projektovat, stavět, padaly mosty a Pražáci se pod taktovkou Dolínek - Krnáčová stali "zpovykanci".

Celý tento vývoj bylo nutno zrekapitulovat právě proto, abychom my, běžní občané - voliči, pochopili bídný stav kandidátních listin, respektive jejich prvních míst.

Hnutí ANO vylovilo z klobouku po poměrně výrazném Patriku Nacherovi neškodného, ale zcela neznámého manažera Petra Stuchlíka, který má štěstí, že disponuje telefonním kontaktem na premiéra (z váženého primátora se dostáváme k chápání, kdy se lídr města stává pouhou spojkou k Babišovi) - výběr tohoto muže se ukazuje být ne zrovna šťastným - hnutí průzkumy přisuzují až čtvrté místo. Podobnou taktiku chybně zvolili Piráti (možná se bojí odpovědnosti za úspěch), kdy do čela místo Jakuba Michálka postavili nelékaře Zdeňka Hřiba. ODS zariskovala a na jedničku hodila exprimátora Bohuslava Svobodu - zde je velkým otazníkem, zda Pražané uvěří, že se partaj očistila od kmotrů a různých šíbrů. Zcela bezradní socialisté slibují populisticky jízdné v MHD zcela zdarma. Zajistí jim jednička Jakub Landovský a pětka Petr Dolínek (proboha proč?) místa na Mariánském náměstí? Spíše to dle průzkumů vypadá na kolosální výprask.

Ten zřejmě postihne i Martu Semelovou za KSČM a také Zelené (nebo alespoň ten zbytek, velká část se jich totiž rozprchla do jiných listin). Černým koněm voleb by tak mohlo být zejména hnutí rebelujicího lidovce Jana Čižinského, nebo i Spojené síly pro Prahu vedené duem europoslance Jiřího Pospíšila a advokátky Hany Marvanové. Obě tváře spojuje prožitek politického neúspěchu. Pospíšil nepochodil v ODS, Unie svobody, kde se angažovala Marvanová, skončila v propadlišti dějin.

Hnutí Pro Prahu vedené někdejší topkařkou Vladislavou Hujovou, jež se proslavila žižkovskými a vinohradskými "rabátky" zřejmě otevírání šampaňského též nečeká. Největším otazníkem voleb tak bude možná rehabilitace ODS, míra ztrát hnutí ANO a zejména ochota vítěze usednout do primátorského křesla - nejenom v něm však sedět, ale skutečně vládnout.

Témata:  Praha volby 2018 Komunální volby Petr Stuchlík Bohuslav Svoboda

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy