reklama

"Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat. A většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení," prohlásil Zeman v úterý v obci Kojetín.

"Kromě toho tam byl takový systém, že ty romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu, takže když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali. Je to velmi humánní metoda a zpravidla se osvědčuje," dodal prezident.

Prezidentovo prohlášení je podle ERRC zřejmým projevem nenávisti a rasismu. "Vaše hrubá rétorika, která má vyvolat strach a rasistický všeobecný odpor, je přímou hrozbou pro demokratické hodnoty a bezpečnost jedinců i komunit," uvedlo ERRC v dopise. Uvedlo přitom, že by prezident měl kvůli své rétorice odstoupit.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz ČTK odmítl, že by prezidentovy výroky byly rasistické. "Výroky pana prezidenta nejsou v žádném případě rasistické," uvedl mluvčí.

Zeman mimo jiné během svého projevu naznačil, že stávající pětiprocentní nezaměstnanost tvoří v Kojetíně právě Romové. Dodal, že řešením je nevyplácet sociální dávky těm, kteří odmítnou nabízenou práci bez závažných, například zdravotních, důvodů.

ERRC v dopise uvedlo, že počet Zemanových rasistických výroků vůči Romům je rekordní. Připomnělo například prezidentovo prohlášení, že 90 procent "nepřizpůsobivých" v Česku je romského původu. Termín "nepřizpůsobiví" se přitom podle ERRC v ČR od roku 2015 používá jako oficiální označení. To je však extrémně nebezpečné, protože se pokouší ospravedlnit nesnášenlivost vůči Romům, dodalo ERRC.