Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč Češi nechtějí k volbám? Šéf komunistů Filip má odpověď

Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně
Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Předseda KSČM Vojtěch Filip, který volil dnes odpoledne v Českých Budějovicích obecní zastupitele i senátora, si přeje vysokou volební účast. Novinářům řekl, že lidé by neměli nechat rozhodovat o své budoucnosti někoho jiného. Dodal, že odhady hovoří o tom, že by k volbám mohlo přijít odevzdat svůj hlas 55 procent. Filip by však přivítal účast vyšší.

Filip se domnívá, že za nízkou účast voličů stojí dva důvody. "Buď jsou lidé spokojení a řeknou si, že v obci to dopadne tak, jak si představujeme a obec bude dál vzkvétat, nebo je za tím lhostejnost," řekl předseda KSČM, která podpořila vznik menšinové vlády hnutí ANO a sociální demokracie.

Filip figuruje na kandidátní listině strany v Českých Budějovicích. Podle něj jihočeská metropole postrádá v rozvoji větší dynamiku. "Od komunálních voleb očekávám, že město tu dynamiku získá. Za poslední čtyři roky jme byli spíš svědkem hádek jak uvnitř koalice ,tak i u samotných hnutí," uvedl Filip.

V komunálních volbách se v Českých Budějovicích uchází o hlasy voličů 14 subjektů. Komunální volby v roce 2014 vyhrálo v Českých Budějovicích ANO, které získalo 20,65 procenta hlasů a v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 12 křesel. Druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu HOPB osm mandátů, čtvrté KSČM šest, TOP-09 čtyři, lidovcům a ODS po třech. Koalici tvoří ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS.

Témata:  Vojtěch Filip KSČM Komunální volby

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy