Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První den voleb přišla k urnám pětina lidí

Volby
Volby
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Úderem 22:00 v Česku skončil první den letošního rozhodování o složení radnic a o obsazení třetiny Senátu. Zájem o hlasování byl podle informací ČTK od volebních komisařů zatím zhruba podobný jako při minulých komunálních a senátních volbách před čtyřmi lety. Senátory si tehdy přišlo vybrat v prvním kole voleb zhruba 39 procent voličů, obecní zastupitele pak 44,5 procenta lidí.

Ti, kteří nestihli hlasovat dnes, mají šanci ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. Pak se volební místnosti uzavřou a volební komisaři začnou sčítat hlasy. Výsledky budou k dispozici na volebním webu.

Mezi dnešní voliče patřil prezident Miloš Zeman a tradičně i lídři sněmovních stran. Předseda vlády a ANO Andrej Babiš označil za hlavní cíl svého hnutí vyhrát v Praze, kde ovšem pomýšlí na prvenství podle svého lídra Ivana Bartoše i Piráti.

Předseda ODS Petr Fiala by chtěl, aby jeho strana uspěla ve velkých městech. Předseda ČSSD, vicepremiér a ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček má za to, že pro sociální demokracii budou zkouškou až krajské volby za dva roky.

K volbám přišla v jejich první den nejčastěji pětina až třetina voličů. V některých menších obcích svůj hlas odevzdala i polovina oprávněných lidí. Zjistila to ČTK. Průběh voleb je podle volebních komisařů a mluvčích samospráv klidný, bez mimořádných událostí. Voliči vybírají obecní zastupitele a třetinu senátorů, hlasovat mohou ještě v sobotu mezi 08:00 a 14:00.

Účast v Praze se okolo 21:00 pohybovala kolem čtvrtiny. Nejvíce, asi 35 procent voličů, zatím přišlo v Praze 15. V Praze 6 a 10 hlasovalo zhruba 30 procent lidí. Radnice Praha 3 hlásí 27 procent, Praha 11 asi 25 procent a Praha 14 kolem 21 procent.

V Praze 8, kde lidé vybírají také senátora, byl podle členů jedné z komisí v základní škole Na Slovance větší zájem o obecní volby. Někteří voliči si sice vyzvedli obálku i pro hlasování v senátních volbách, ale buď obálku vyhodili do koše s nepoužitými hlasovacími lístky, anebo přiznali, že ji do urny vložili prázdnou.

Ve středních Čechách se účast pohybuje mezi 20 a 30 procenty. Větší zájem o volby je v Benešově a Kolíně, kde přišlo k urnám shodně 29 procent voličů. Beroun s Nymburkem hlásí 27 procent, Příbram a Rakovník shodně 24 procent, Mělník 23 procent a v největším krajském městě Kladně dosud odevzdalo svůj hlas 22 procenta lidí. V Moravskoslezském kraji se do voleb v první den zapojilo v průměru okolo 30 procent voličů, řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Účast v Královéhradeckém kraji je dnes nižší než na konci prvního dne voleb před čtyřmi lety, zjistila ČTK u okrskových komisí. Například okrsek v Novém Bydžově s volební místností na radnici měl hodinu před uzavřením dnešního hlasování účast asi 14 procent. Účast přibližně 19 procent hlásil okrsek v centru Broumova a účast asi 25 procent měl okrsek ve Dvoře Králové nad Labem s volební místností v muzeu.

Podle volebních komisařů v Chebu, Karlových Varech a Sokolově přišla své hlasy do dnešního večera odevzdat většinou zhruba pětina až čtvrtina voličů. Nižší účast byla v karlovarských Tašovicích, kde zatím hlasovalo jen 17 procent lidí. Třeba v zadlužených Pramenech na Chebsku naproti tomu hlasovalo už 48 z celkového počtu 96 voličů, tedy polovina, řekl ČTK volební komisař z jediné volební místnosti v obci.

Průměrná volební účast v Ústeckém kraji je 28 procent. Například v Chomutově je 35 procent, v Bílině 15 procent, v Ústí nad Labem 19 procent. Třeba ve Lhotce na Litoměřicku je 44 procent, sdělila ČTK mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová. Pod hranicí 30 procent je dosavadní účast také v Jihočeském kraji. Členové volebních komisí ČTK řekli, že více lidí přišlo odevzdat svůj hlas až v podvečerních hodinách.

V Pardubickém kraji byl zájem o volby k 20:00 značně nevyrovnaný. V Hlinsku na Chrudimsku přišlo do volební místnosti v Mateřské škole Rubešova asi 30 procent lidí, v Pardubicích do Hotelové školy na Cihelně něco přes deset procent. V Sudslavi na Orlickoústecku již odevzdala hlas téměř polovina oprávněných občanů. "Máme uvědomělé voliče," řekl ČTK dosavadní starosta obce Jiří Drábek.

Nejčastěji kolem čtvrtiny se dvě hodiny před uzavřením volebních místností pohybovala účast v Libereckém kraji. Na jednom z okrsků na Králově Háji v Liberci už odevzdalo hlas 27 procent. "Účast je ale výrazně nižší než o prezidentských volbách," řekla ČTK zapisovatelka Jana Žáková. Liberečané také hlasují v referendu třeba o bezplatné MHD pro děti a seniory nad 65 let nebo o koupi zámku. Účast je ale slabší než u komunálních voleb, někde sotva poloviční.

Ve Zlíně byla v 18:30 volební účast v komunálních volbách 15,5 procenta, před čtyřmi lety to bylo 16,9 procenta, uvedl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák. V Uherském Hradišti do 20:15 přišlo 25,8 procenta voličů. Zhruba čtvrtinová účast byla také v Kroměříži a největším vsetínském okrsku v Rokytnici i nejmenším v Semetíně.

V Olomouckém kraji byla podle průzkumu úředníků krajského úřadu ve 21 oslovených městech a obcích kolem 20:00 účast zhruba třetinová. "Po otevření přišlo několik voličů, poté dlouho nic a teprve teď večer začínají zase chodit. Volební účast je zatím kolem 16 procent," řekla Petra Fedele z volební komise na olomouckém Tererově náměstí.

Asi třetina lidí se zatím vydala k volbám i v kraji Vysočina. Největší účast je podle Ivany Schimmerové z krajského úřadu v menších obcích na Pelhřimovsku, kde přišlo už k 19:00 volit 35 procent voličů. Ve větších městech je zájem zatím nižší, v Jihlavě volila podle volebních komisařů ke 20:30 jen čtvrtina. Na Třebíčsku, kde vybírají také senátora, byla ve stejnou dobu účast třicetiprocentní.

Účast se kolem jedné třetiny pohybuje také v Plzeňském kraji, uvedl Jan Nový z krajského úřadu. "Někde volilo 22 procent, někde přes 40 procent," řekl.

Témata:  volby Komunální volby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy