Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO chce v Olomouci získat post primátora

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Tereza Pokorná, EuroZprávy.cz

Vítězné hnutí ANO si v Olomouci bude nárokovat post primátora. První jednání o povolební spolupráci chce zahájit ještě dnes večer po zveřejnění rozdělení mandátů v zastupitelstvu. ČTK to dnes řekl olomoucký lídr ANO a kandidát na primátora Miroslav Žbánek. Hnutí vyhrálo komunální volby v Olomouci i v roce 2014, avšak nakonec skončilo v opozici.

"Mandát od voličů je pro nás jednoznačný a post primátora bude tou základní podmínkou pro jednání o budoucím koaličním projektu," uvedl Žbánek. ANO letos v Olomouci zvítězí se značným náskokem, když získalo necelých 27 procent hlasů. Druhé je po sečtení 95 procent okrsků hnutí ProOlomouc s 12,04 procenta a třetí Piráti a Starostové s 12 procenty.

"My už dnes poté, jak se uzavřou konečné výsledky, a hlavně bude známý přepočet na mandáty, tak bychom se rádi potkali s těmi budoucími politickými partnery, abychom hledali ty vhodné, se kterými sestavíme koaliční projekt v Olomouci," uvedl Žbánek, podle kterého vodítkem při organizaci jednání budou dosažené volební výsledky.

Volební zisk podle Žbánka dává hnutí ANO v Olomouci pro jednání o budoucí koaliční spolupráci dobrou výchozí pozici. "Kopíruje v zásadě preference celorepublikové, což nás samozřejmě těší. A je větší, než jsme měli před čtyřmi roky," uvedl.

Lídr ProOlomouc Tomáš Pejpek dnes ČTK řekl, že je připraven s ANO jednat. "Domluvili jsme se s Piráty na vytvoření společného vyjednávacího bloku a budeme se snažit vyjednat koalici s ANO na tomto půdorysu. Chceme nabídnout alternativu pro Olomouc, protože tyto strany nejsou spojeny s minulou érou," uvedl Pejpek.

Jednání o povolební spolupráci s ANO se nebrání ani ODS, která má zhruba 10,8 procenta hlasů. Lídr Martin Major ČTK řekl, že koalice ODS s ANO je "teoreticky možná". "Od začátku jsme vylučovali spolupráci s komunistickou stranou a do značné míry s SPD," uvedl Major, podle kterého ANO v Olomouci zvítězilo s velkým náskokem. "Je asi logické, že bude nárokovat pozici nejvyššího muže v Olomouci," dodal.

Podle lídra KDU-ČSL Ladislava Šnevajse je volební zisk hnutí ANO tak silný, aby si samo vybralo koaliční partnery. "Ten míč je na jejich straně. Určitě jsme otevřeni jednání a pokud se najde shoda, tak si tu spolupráci (s ANO) umím představit. Záleží samozřejmě na vítězi voleb." řekl ČTK Šnevajs, podle kterého je pochopitelné, že si ANO nárokuje post primátora. KDU-ČSL v Olomouci obdržela zhruba 7,4 procenta hlasů.

V roce 2014 ANO v Olomouci získalo 23,41 procenta hlasů. Druhá byla ČSSD se ziskem 18,69 procenta a třetí ODS s 11,05 procenta. V dosavadním zastupitelstvu měli své zástupce také lidovci, KSČM a TOP 09. Do zastupitelstva se v roce 2014 dostala i nová sdružení Občané pro Olomouc a ProOlomouc. Koalici v Olomouci nakonec vytvořila ČSSD s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Témata:  Komunální volby Olomouc Hnutí ANO

Aktuálně se děje

7. května 2024 12:10

Putin složil přísahu a stal se ruským prezidentem na dalších šest let

Jednasedmdesátiletý ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Kremlu oficiálně ujal dalšího šestiletého mandátu po březnovém vítězství ve volbách hlavy státu. O složení přísahy informoval předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy