reklama

Komentátor Petr Honzejk tvrdí, že to není šťastná iniciativa. "Miloš Zeman není prezidentem, který by z mnoha důvodů prospíval České republice. Ale pokud takovou výzvu zorganizují lidé jako Michael Kocáb, Tomáš Halík a další, kteří jsou hluboce asociováni s takzvanou pražskou kavárnou, tak je jasné, že tato výzva bude spíše polibkem smrti," řekl Českomu rozhlasu Honzejk.

Ten, kdo chce porazit Miloše Zemana, prý musí získat část jeho voličů. "A pokud lidé asociovaní s tzv. pražskou kavárnou říkají, že se stydí za Miloše Zemana, tak to nemůže dopadnout dobře," dodal.

"Pokud dopředu říkáme, že cílem této iniciativy je vygenerovat člověka, který porazí Zemana, tak jde o chybný mechanismus... Zemanovi a lidem kolem něj se podařilo vytvořit jakýsi mýtus pražské kavárny, a tito lidé s výzvou spojeni, jsou už dopředu diskvalifikováni," podotkl.

Komentátor Martin Fendrych ale iniciativu považuje za smysluplnou. Volba prezidenta se prý může stát referendem o tom, jaká česká společnost vlastně je. "Já si přece nemůžu nechat vnutit z Hradu nějaký pojem pražské kavárny, vždyť je to hovadina. Žádná pražská kavárna neexistuje, to jsou úplné nesmysly a nálepky, které my nesmíme přijímat," dodal.