Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátní volby: ODS zřejmě zvítězí, ANO bude paběrkovat

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

ODS úplně nezopakuje za týden v senátním finále vítězství z prvního volebního kola, na zvolení by ale mělo podle analýzy ČTK dosáhnout šest z jedenáctky jejích finalistů. Naopak ANO zřejmě tak jako v minulých volbách získá nejspíš jen dva senátory z deseti možných. Úspěšnější bude zřejmě hnutí Starostů. ČSSD může počítat se znovuzvolením dvou svých senátorů, KDU-ČSL přidá minimálně jednoho na Zlínsku.

Senátory se pravděpodobně po vzoru Jiřího Drahoše (za STAN) stanou i další prezidentští kandidáti Marek Hilšer v Praze 2 a Pavel Fischer v Praze 12, a to s ohledem na masivní podporu v prvním volebním kole. Ze stejného důvodu je favoritem také podnikatel Ladislav Faktor na Českobudějovicku.

ODS se může spoléhat na znovuzvolení Jaroslava Kubery na Teplicku a Jaroslava Zemana na Jablonecku. Doplnit by je měli mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati, litoměřický starosta Ladislav Chlupáč, náměstek pardubického hejtmana Michal Kortyš a starosta Vejprnic na Plzeňsku Pavel Karpíšek.

Ze zástupců ANO vyhrál první kolo pouze Miroslav Adámek na Šumpersku, avšak s nijak velkým náskokem na senátora a dlouholetého starostu Zdeňka Brože (za KDU-ČSL). Větší naději na zvolení mají břeclavský vinař Libor Nazarčuk a místostarostka Sokolova Renata Oulehlová. Sociální demokraté si mohou vsadit na znovuzvolení Petra Vícha na Karvinsku a Boženy Sekaninové na Prostějovsku.

K senátorům v klubu STAN by se vedle Drahoše měli přidat rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, místostarosta Říčan Zdeněk Hraba, starostka Koněšína na Třebíčsku Hana Žáková a starosta Bolatic na Opavsku Herbert Pavera (TOP 09). V klubu zřejmě zůstane také ostravský senátor Leopold Sulovský (Ostravak).

Lidovci mohou počítat hlavně se znovuzvolením uherskobrodského starosty Patrika Kunčara na Zlínsku. Obtížně odhadnutelný je výsledek souboje předsedy lidovců Pavla Bělobrádka i exministra kultury Daniela Hermana s jejich soupeři z ODS - náměstkem královéhradeckého hejtmana Martinem Červíčkem a starostou Havlíčkova Brodu Janem Teclem. Tecl vyhrál první kolo nad Hermanem na Chrudimsku o 154 hlasů, Bělobrádek porazil v úvodním kole Červíčka na Náchodsku o 58 hlasů.

Ještě těsnějším rozdílem šesti hlasů skončilo startovní kolo domažlického duelu mezi senátorem Janem Látkou (ČSSD) a náměstkem plzeňského hejtmana Vladislavem Vilímcem (ODS). Zjevného favorita nemá ani souboj ekonoma Lukáše Wagenknechta (za Piráty) s lékařem Pavlem Dunglem (za TOP 09). V chomutovském klání by naopak měl být úspěšnější s ohledem na výsledky prvního kola ředitel zoologické zahrady Přemysl Rabas (za Senátor 21) než primářka onkologie Martina Chodacká (za ANO).

Témata:  ODS Hnutí ANO KDU-ČSL Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy