Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Gayové budou vládnoucí třídou". Za kázání v katedrále sv. Víta padlo trestní oznámení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: CzechTourism.com

Česká ženská lobby podává trestní oznámení na katolického kněze a bývalého ministra školství Petra Piťhu. Monsignor Piťha se podle právniček České ženské lobby mohl dopustit úmyslného šíření poplašné zprávy, když ve svém nedávném kázání ve svatovítské katedrále kritizoval tzv. Istanbulskou úmluvu.

Skupina poukazuje na Piťhovo kázání z 28. září letošního roku. V kostele sv. Víta podle ženské lobby mystifikoval veřejnost a věřící ve snaze přesvědčit je, že Istanbulská úmluva, mimo jiné, rozvrací rodiny a povede k deportaci občanů do výchovných táborů.

„Podáváme trestní oznámení na římskokatolického hodnostáře a bývalého ministra školství Petra Piťhu. Dle názoru našich právniček se v průběhu svého kázání v kostele sv. Víta, mohl dopustit trestného činu úmyslného šíření poplašné zprávy o Úmluvě Rady Evropy o potírání násilí vůči ženám, tzv. Istanbulské úmluvě. Dle našeho názoru využil vlivu vyplývajícího z jeho postavení, aby zamezil ratifikaci mezinárodní úmluvy, jejímž primárním účelem je ochrana lidských práv,“ uvedla na sociálních sítích Česká ženská lobby.

Piťhovo kázaní koluje například i na sociálních sítích. „Vaše rodiny budou roztrženy a rozehnány. Bude k tomu stačit, že dětem řeknete, že muž a žena nejsou totéž. Vezmou vám děti a zatají vám, kam je zašantročili, kam je prodali, kde je vězní. Postačí k tomu křivé obvinění. Za každý nesouhlas budete deportováni do nápravně-výchovných pracovních táborů vyhlazovacího charakteru," kázal.

„Homosexuálové budou prohlášeni za nadřazenou vládnoucí třídu, vy budete patřit k podřadné výpomocné třídě a pracovat podle pokynů mocných elit, které budou určovat, co se smí a co se nesmí říkat. Budete postaveni pod všechny živočichy, kteří se pohlavně rozmnožují, protože pro kočky, žáby ani hmyz zaváděné zákony neplatí,“ uvedl Petr Piťha ve svém kázání na svátek svatého Václava. 

Kritizoval především Istanbulskou úmluvu, dokument Rady Evropy namířený zejména proti páchání násilí na ženách. Úmluvu označil za nedemokratickou a diktátorskou. Její autory obvinil z inspirace marxismem a nacismem. Istanbulské úmluva mimo jiné definuje pohlaví jako společensky konstruovanou kategorii, jež určuje specifickou roli a chování jak pro muže, tak pro ženy.

Na sociálních sítích vyvolala jeho slova velký rozruch, většina diskutujících Piťhova slova odsoudila. Ke kauze se vyjádřil například i mluvčí prezidenta Miloše Zemana, který se naopak jednoho z předních zástupců církve zastal.

„Novodobí totalitáři útočí na svobodu slova. Plně tím potvrzují slova Mons. Piťhy. Nebezpečím pro demokracii nejsou “starokomunisté”, ale tyto neomarxistické spolky, které útočí na odlišné názory. Smutné je, že demokratické strany k tomuto nebezpečí mlčí!“ uvedl v reakci na žalobu podanou českou ženskou lobby.

„To je spíš drzost než cokoliv jiného,“ připojil se k jeho slovům advokát a zástupce české ombudsmanky Stanislav Křeček.

Neomarxistická Česká ženská lobby útokem na Mons. Piťhu hrubým způsobem porušuje Listinu základních práv a svobod: pic.twitter.com/YJ1NIbwFMg

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 11. října 2018

Ovčáček připomněl také, že v České republice existuje svoboda slova. „Neomarxistická Česká ženská lobby útokem na Mons. Piťhu hrubým způsobem porušuje Listinu základních práv a svobod,“ dodal mluvčí Hradu.

Témata:  církev ženy Jiří Ovčáček homosexuálové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy