Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strašně se stydím, ohrožuje republiku. Vondráček se vydal na cestu do Ruska, pořádně to schytal

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Šéf české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) je na návštěvě Ruska. Už před cestou uvedl, že bude jednat s předsedy obou tamních parlamentních komor, kteří jsou na sankčním seznamu Evropské unie i Spojených států. Nevidí v tom prý problém – a to navzdory tomu, že sankční seznam byl jednou z reakcí západu na Ruskou anexi ukrajinského Krymu a na krizi na východní Ukrajině. Někteří politici jej za to kritizují.

Vondráček uvedl, že s cestou do Ruska souhlasil, jak uvedl, po „zralé úvaze". Při jednáních se prý soustředí se spíše na oblasti, v nichž je možné vést s Ruskem dialog. "Nějaký způsob dialogu považuji za nezbytný," dodal.

Následně Vondráček poslal vzkaz přímo z Moskvy. „Zdravím vás z Ruska. Užívejte si hezkého počasí v Česku, tady je už skoro zima. Budu v Moskvě do úterý na pracovní návštěvě se členy Výboru pro zdravotnictví naší Sněmovny. Návštěvu jsme začali stylově - pietním aktem u Hrobu neznámého vojína a prohlídkou Kremlu,“ uvedl.

Zdravím vás z Ruska ?? Užívejte si hezkého počasí v Česku, tady je už skoro zima ❄️? Budu v Moskvě do úterý na pracovní návštěvě se členy Výboru pro zdravotnictví naší Sněmovny. Návštěvu jsme začali stylově - pietním aktem u Hrobu neznámého vojína a prohlídkou Kremlu ? pic.twitter.com/NeLfnPfXxI

— Radek Vondráček (@vondraczech) 15. října 2018

Jeho cesta se ale nelíbí řadě politiků. „Ostře se ohrazuji. Radek Vondráček ohrožuje republiku. Jeden z nejvyšších ústavních činitelů jede do Ruska a setká s Putinovými politiky, kteří jsou na sankčním seznamu EU a USA. Podkopává důvěryhodnost ČR mezi spojenci v NATO, partnery v EU i mezi všemi slušnými demokraty,“ varoval senátor TOP 09 Tomáš Czernin.

Podobně zareagoval i europoslanec za TOP 09. „V době kdy předseda Poslanecké sněmovny balí kufry do Moskvy, v Evropském parlamentu na jednání podvýboru pro obranu a bezpečnost, jehož jsem místopředsedou, probíhá jiná diskuse. Diskuse o pokračujícím konfliktu na východě Ukrajiny a okupaci Krymu. Diskuse o tom, jak se RF snaží zničit ukrajinské námořní přístavy v Azovském moři. Rusové provádějí inspekce cargo ukrajinských i EU lodí. Doba inspekcí se protáhla ze 2 hodin na 3 až 6 dní. To zvyšuje náklady na dopravu a příjmy ukrajinských přístavů již klesly téměř o polovinu,“ upozornil Štětina.

„Kromě okupace RF hledá další cesty k sociální a ekonomické destabilizaci Ukrajiny. Mezinárodní společenství je povinno reagovat. Nikoli však vstřícnou návštěvou osob na sankčním seznamu v Moskvě, jak to zamýšlí pan Vondráček, ale rozšířením sankčního seznamu osob odpovědných za porušování mezinárodních závazků,“ dodal Štětina.

„Strašně se stydím. Když vás diktatura vezme na prohlídku sídla největšího zla proti vaší zemi a vy z toho máte radost. "Stylově." z Kremlu se řídí každodenní vraždění v Ukrajině,“ postěžoval si Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty.

Do Vondráčka se na twitteru navezla i skupina Milion chvilek pro demokracii. „Mráz přichází z Ruska. Pan předseda Sněmovny navštěvuje s nadšením místo, ze kterého je vůči naší zemi vedena dezinformační válka. Opravdu stylové...“ uvedla skupina k Vondráčkově cestě.

Témata:  Rusko Jaromír Štětina Jakub Janda Radek Vondráček

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy