Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při reorganizaci policie by mohly uniknout tajné informací, bojí se žalobci

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Zlín – Česká policie chce začít budovat Národní centrálu proti organizovanému zločinu. Sloučily by se tak dva elitní útvary - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar pro odhalování finanční kriminality a korupce. Někteří státní zástupci ale myšlenkou nadšeni nejsou.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého je cílem to, aby se boj proti organizovanému zločinu vedl z jednoho místa a byl efektivnější. Někteří státní zástupci se však obávají toho, že po zamýšlené budou unikat informace k podezřelým, což ohrozí vyšetřování nejzávažnějších kauz.

Obavy mají státní zástupci brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství (VSZ) Olomouc Radek Mezlík a Jiří Zemek. „Způsob, jakým je připravována reorganizace elitních policejních složek, mě a mé kolegy šokoval," uvedl Mezlík.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman již dříve uvedl, že sloučením dvou elitních útvarů vznikne velká policejní složka, která nepůjde efektivně řídit. Mnoho policistů by také podle něj mohlo odejít do civilu, čímž by se snížila kvalita policejní práce.

Změny by mohly podle Mejzlíka ohrozit prověřování nejzávažnějších kauz. „U těchto kauz je nejdůležitější, aby informace o postupu policie neunikly podezřelým osobám a nedošlo ke ztrátě důkazů - toto však při takto rozsáhlé reorganizaci prakticky nelze zajistit," uvedl Mezlík, který například dozoruje závažné kauzy týkající se solárních elektráren.

Státní zástupce se podle něj ani ani nemusí dozvědět, kdo všechno má přístup do spisu, může proto hrozit únik citlivých informací. Poukazuje na to, že čím více osob má k datům přístup, tím hůře. K reorganizaci má navíc dojít v době, kdy je činnost elitních útvarů policie aktivní a nestranná.

„Nerozumím motivaci vedení Policie ČR, která je přivedla na myšlenku útvar, který funguje, de facto ochromit. Možná právě proto, že funguje... Z dosavadní spolupráce s ÚOOZ mám pouze pozitivní zkušenosti, ovšem obávám se, jak se bude mít situace do budoucna," uvedl Zemek, který před dočasným přidělením na VSZ pracoval mimo jiné ve Zlíně na vyšetřování metanolové kauzy.

Témata:  Policie ČR Vrchní státní zastupitelství ÚOOZ

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy