Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firma vlastnící Škodův palác sleví nájemné o 800 milionů

Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Praha se dohodla na nájmu s firmou Copa retail, majitelem Škodova paláce. Radní rozhodli jednomyslně. V paláci od roku 2006 sídlí magistrátní úředníci, původně byl nájem domluven na 20 let.

Původně měla Praha zaplatit celkem asi 4,4 miliardy, firma však městu sleví z celkové částky více než 800 milionů korun. Výměnou za to ale musí město prodloužit nájem do roku 2028 nebo platit nájemné nikoliv v korunách, ale v eurech. Dohodu musí ještě schválit pražští zastupitelé.

Hlavní vyjednávač města Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice) netají, že je s výsledkem spokojený. „Jsem rád, že jsme napravili to, co se našim předchůdcům v roce 2006 příliš nepovedlo, a podařilo se nám korigovat cenu za nájem," řekl ČTK radní.

Obě strany se dohodly na zastropování inflační doložky na maximálně 3,5 procenta ročně. Praha se také vzdala opčního práva a prodloužila nájem o rok a půl. Podle Wolfa ústupky města nezpůsobí žádné komplikace a částky se prý nedotkne ani změna měny, v které nájem zaplatí. „Česká národní banka uvedla, že bude držet nadále kurz 27 korun za euro, navíc jako město máme účet v eurech," řekl. ČNB ovšem počítá s intervencemi, které udrží tento kurz jen do roku 2017.

Škodův palác si město pronajalo v roce 2006 v éře bývalého primátora Pavla Béma (ODS) a výše nájmu byla tehdy domluvena asi na 200 milionů ročně. Zda se jednalo o cenu v místě obvyklou, podle právníků, kteří město ve sporu s Copa retail zastupovali, nelze zjistit.

V Praze neexistuje podle nich obdobná realita a cenu tak nelze s jinou budovou porovnávat. Město v minulosti podalo kvůli nájemnému dvě žaloby, u soudu neuspělo. Wolf řekl, že město se nyní vzdá všech soudních sporů.

Témata:  Praha Adriana Krnáčová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy