Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikánova rezignace? ANO chce politizovat policii, říká Chovanec

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes uvedl, že odložení či přepracování reorganizace policie by přicházelo v úvahu, pouze pokud by se změny dotkly živých kauz. A to i přesto, že jeho kolega z vlády, ministr spravedlnosti Robert Pelikán, hrozí rezignací.

Vedení policie ve středu oznámilo, že chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by měly nově spadat dva elitní policejní útvary - proti organizovanému zločinu a protikorupční policie. Na plán ostře reagovalo ANO, jehož člen a ministr spravedlnosti Robert Pelikán prý zváží rezignaci, jestli změny projdou. Změny kritizují i státní zástupci.

Chovanec se o podpisu reorganizace rozhodne na základě analýzy, jejíž výsledky by měl mít v pátek. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že změny v policii jsou v kompetenci jejího prezidenta a ministra vnitra. Požadavku hnutí ANO, které iniciovalo koaliční dohodovací řízení, nerozumí.

Policie na přípravě změn podle Chovance pracovala několik měsíců a diskutovala o nich s odborníky vnitra. Hnutí ANO se podle něj vydalo cestou politizace policie, Pelikánova hrozba rezignací se vymyká normální politické kultuře.

Reorganizaci připravilo policejní prezidium, které má tým specialistů. Podle ministra vnitra proto nebyl důvod, aby šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který je prezidiu podřízen, věděl o změnách předem. Hlasitě se přitom spekuluje, že skutečným cílem změn právě odstavení Šlachty, jehož podřízení prošetřují mnoho citlivých kauz.

Sobotka příští středu svolal na základě požadavku ANO dohodovací schůzku, těžko však prý padnou argumenty, které koalice neprobrala už ve středu, kdy se sešli předsedové koaličních stran, ministři vnitra a spravedlnosti a policejní prezident.

Předseda ANO Andrej Babiš dnes odmítl tvrzení, že jeho hnutí změny politizuje. Podle něj je ohrožena nezávislost vyšetřování velkých korupčních případů a Chovanec by neměl chystané změny bagatelizovat jako personálně organizační.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman již dříve uvedl, že sloučením dvou elitních útvarů vznikne velká policejní složka, která nepůjde efektivně řídit. Obavy vyjádřili i státní zástupci brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství Olomouc Radek Mezlík a Jiří Zemek. 

Témata:  Milan Chovanec Robert Pelikán Policie ČR

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy