Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman udělí Řád bílého lva třem generálům z první republiky

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Prezident Miloš Zeman dnes večer ve Vladislavském sále ocení nejvyšším stupněm Řádu bílého lva tři generály z období první republiky Stanislava Čečka, Karla Husárka a Josefa Bílého. Zeman to dnes řekl při jmenování nových generálů.

"Bude to vyznamenání (Řád) bílého lva první třídy vojenské skupiny. Těmi vyznamenanými jsou generál Čeček, generál Husárek a generál Bílý," řekl Zeman. Poznamenal, že dnes povýšené generály s oceněnými spojuje jejich snaha o to, aby Česko mělo schopnou, bojeschopnou a demokratickou armádu.

Husárek (1893 - 1972) za první světové války působil jako legionář v Rusku. V roce 1935 se stal vrchním velitelem opevňovacích prací.

I Čeček (1886 - 1930) se zapojil do bojů československých legií v Rusku, zúčastnil se bitev u Zborova či Bachmače. Byl jedním z důležitých legionářských velitelů. Za první republiky působil například jako náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky.

O vyznamenání Bílého (1872 - 1941) již Zeman informoval. Bílý byl mezi zakladateli protinacistické odbojové organizace Obrana národa a později se stal jejím prvním hlavním velitelem. Po nástupu říšského protektora Reinharda Heydricha k moci byl mezi prvními popravenými.

Témata:  Miloš Zeman 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

2. června 2024 16:06

Rusové v Praze napadli dobrovolníky u stánku na pomoc Ukrajině + VIDEO

V sobotu došlo na Staroměstském náměstí v Praze k incidentu mezi dobrovolníky sbírajícími peníze pro Ukrajinu a ruskými mluvícími cizinci u stánku. Situaci zkoumá policie, uvedl jako první web novinky.cz.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy