Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek měl výhrady k Rusku a Putinovi, takto o něm psali v zahraničí

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Reprofoto YouTube

Bratislava - Češi mají velké výhrady vůči praktikám Ruska a jeho prezidenta Vladimíra Putina a nebojí se je říci nahlas. Píší to slovenská média s odkazem na slova ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Slovenský portál glob.sk tvrdí, že "naši západní sousedé mají velké výhrady a nebojí se je říci nahlas - jde o praktiky Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina." Odkazují se na slova ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka, který tvrdí, že Rusko usiluje o "rozdělení a ovládnutí" Evropské unie.

Má se tak stát například podporou krajně pravicových politiků. Taková nacionalistická a euroskeptická hnutí prý hrají do karet Putinově strategii oslabování kontinentu.

"Češi jsou si prý jisti, že Rusové si našli cestičky jako taková hnutí financovat," píše deník a cituje Zaorálka, který pro Financial Times řekl: "Rusko využívá naši slabost. Musíme najít způsob, jak mu odpovíme."

Ministr sice zdroje svých tvrzení neprozradil, tvrdí ale, že Kreml financuje maďarské hnutí Jobbik a francouzskou krajně pravicovou stranu Národní fronta Marine Le Penové. Putinova administrativa poznámky Zaorálka zatím nekomentovala.

Zaorálek také tvrdí, že evropskou integraci může oslabit a Putinovi může pomoci britské hlasování o setrvání v EU. "Nespokojenost s Evropskou unií v Británii je velká šance pro Rusko, aby bylo silnější v Evropě," řekl Zaorálek. "Pokud budou slabé instituce, Putin je bude moci zneužít," dodal.

Témata:  Lubomír Zaorálek Slovensko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy