Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stropnický se oficiálně stal velvyslancem ČR v Izraeli

Martin Stropnický
Martin Stropnický
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Někdejší člen několika českých vlád Martin Stropnický nastoupil do svého nového působiště v Izraeli - ve čtvrtek jako velvyslanec České republiky předal své pověřovací listiny prezidentovi Reuvenu Rivlinovi. Informovalo o tom české velvyslanectví v Tel Avivu. Stropnický byl v minulosti ministrem kultury, obrany i zahraničí a předtím působil kromě jiného jako velvyslanec v Portugalsku, v Itálii a ve Vatikánu.

Izraelsko-české vztahy jsou tradičně dobré, na což ve čtvrtek poukázal Rivlin, když řekl: "Jsem rád, že jste tu. Odešel jste z velmi významné funkce ve vládě, abyste byl velvyslancem vaší země v Izraeli. To něco napovídá o dobrých vztazích mezi našimi dvěma zeměmi."

Rivlin také vzkázal pozdrav prezidentovi Miloši Zemanovi, který se do Izraele chystá koncem listopadu.

Nový velvyslanec ze spolupráce mezi Izraelem a Českem vyzdvihl "oblasti kybernetiky, vodního hospodářství a inovací".

V rozhovoru s Českou televizí se Stropnický vyjádřil k možnému přestěhování českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, jak to letos učinily Spojené státy. Řekl, že prozatím má Česko v Jeruzalémě honorární konzulát a při Zemanově návštěvě tam otevře Český dům. Se stěhováním velvyslanectví, jež prosazuje Zeman, počítá ne v řádu příštích měsíců, ale spíš ve vzdálenější budoucnosti.

Americký prezident Donald Trump v rozporu s politikou předchozích amerických administrativ loni uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a letos Spojené státy přestěhovaly velvyslanectví. Většina zemí se řídí rezolucemi OSN a neuznává krok Izraele, který město v roce 1980 označil za svou nedělitelnou metropoli. Východní Jeruzalém, v němž žijí převážně Arabové, Izraelci obsadili v roce 1967, přičemž Palestinci počítali s touto částí města jako s metropolí svého budoucího státu. Dohodnout se to mělo v rámci izraelsko-palestinských mírových rozhovorů, jež jsou přerušeny od roku 2014.

Témata:  Martin Stropnický Izrael Reuven Rivlin

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy