Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie kvůli výtržnictví zadržela 26 fotbalových fanoušků

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

V souvislosti s dnešním fotbalovým zápasem Slezského FC Opava s Baníkem Ostrava zadržela policie 26 lidí. Dopustili se zpravidla přestupků. Čtyři policisté byli při zásahu lehce zraněni. ČTK to řekla policejní mluvčí Gabriela Pokorná.

Zadržení jsou vesměs příznivci Baníku. "Fanoušci se buď snažili vniknout na stadion, jiní napadali pracovníky bezpečnostní agentury, další neuposlechli výzev policistů, nebo byli maskováni," řekla Pokorná. Náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Daněk už dříve řekl, že jeden ze zadržených je podezřelý z krádeže spáchané cestou na stadion.

"Zajistili jsme stovky hodin obrazových záznamů. Ty budou teď analyzovány kriminalisty, kteří se specializují na objasňování diváckého násilí, takže počet podezřelých osob se může navýšit," řekla Pokorná.

Zápas, který policie po předchozích zkušenostech vyhodnotila jako rizikový, provázely policejní manévry. Hlavní část baníkovců přijela po poledni speciálním vlakem na opavské východní nádraží, odkud je policisté v kordonu dovedli pěšky ke stadionu v Městských sadech. Během pochodu policie nezaznamenala vážnější problémy. V akci byly stovky policistů s desítkami automobilů, psy i koňmi.

V průvodu šlo odhadem přes 1000 fandů Baníku. Cestou skandovali, zapálili několik světlic a dělobuchů. Dopravu podél trasy pochodu policisté zablokovali. Dav baníkovců šel většinu zhruba tříkilometrové cesty pohromadě, v jednom úseku se však část nečekaně oddělila a vyvolala zvýšený pohyb policistů. Po pár desítkách metrů se dav zase spojil. Všechny provozovny podél trasy baníkovského pochodu, které mají v neděli běžně otevřeno, dnes měly sanitární den.

Několik desítek baníkovců, kteří neměli vstupenky, zůstalo před stadionem. V průběhu zápasu skandovali. Na zpáteční cestu se ostravští fanoušci s policejním doprovodem vydali krátce po skončení zápasu. Cestou na nádraží se strhlo několik menších potyček. Speciální vlak vyjel z Opavy po 17:00.

Na zajištění bezpečnosti v Opavě se podílelo asi 500 policistů. Kromě moravskoslezských byli mezi nimi i kolegové například ze Zlínska, Olomoucka či Jihomoravského kraje.

O poločasové přestávce ligového zápasu vnikl jeden z domácích fanoušků na hrací plochu. Ochranka ho dostihla a zpacifikovala.

Vztahy fanoušků obou fotbalových klubů jsou dlouhodobě napjaté. Vzájemná utkání v posledních letech pravidelně provázejí výtržnosti v ulicích a někdy i na stadionu. Velké střety se odehrávaly loni při posledním zápase v Opavě, kam tehdy dorazilo na 1500 baníkovců většinou bez vstupenek. Policie řešila 25 trestných činů a 45 přestupků.

Témata:  fotbal Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy