Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neobvykle teplé počasí popletlo řidiče, někteří ještě nemají přezuté pneumatiky

Přezutí pneumatik, ilustrační fotografie
Přezutí pneumatik, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Na zimní pneumatiky má v současnosti přezuto kolem 80 procent českých řidičů, což je o jednotky procent méně, než ve stejnou dobu loni. Může za to netypicky teplé počasí v říjnu a na začátku listopadu. Vyplývá to ze statistik pneuservisů a serveru Pneumatiky.cz.

Kvůli tomu, že na přelomu října a listopadu panovalo teplo, lidé mnohdy přezouvání odložili. Pneuservisy tak čeká ještě jedna špička sezóny. "Po dočasném zvolnění přichází druhá vlna a poptávka po přezutí se v porovnání s minulým týdnem zdvojnásobila. S tím souvisí zhruba týdenní čekací lhůty, které se ale rychle plní," uvedl ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Zhruba deset procent řidičů čekalo s koupí zimních pneumatik na chladnější počasí, další 3,5 procenta jezdí na celoročních pláštích a přezouvání se jich netýká a zbylých 6,5 procenta řidičů jezdí celoročně na zimních nebo letních pneumatikách.

Celoroční pláště jsou ideální řešení pro lidi z větších měst, kteří málokdy vyjíždějí do zasněžených oblastí. Stále jde ale o jedinou směs, která se během roku musí vyrovnat s teplotním rozdílem i více než 50 stupňů Celsia.

Čím dál rozšířenější službou pneuservisů je uskladnění plášťů, kdy se cena pohybuje na úrovni 80 Kč měsíčně za celou sadu. V suchém prostředí bez přístupu UV záření nedochází ke zbytečnému stárnutí pneumatik a nehrozí ani případné deformace.

Témata:  auto pneumatiky řidiči

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy