Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jedete na mistrovství Evropy ve fotbale? Na toto si dávejte pozor

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Praha - Ve Francii dnes startuje dlouho očekávané mistrovství Evropy ve fotbale. Hrát se bude v deseti městech po celé zemi a zúčastní se ho stovky tisíc zahraničních návštěvníků. Ve Francii platí od loňských teroristických útoků mimořádná bezpečnostní opatření.

V souvislosti s fotbalovým mistrovstvím budou bezpečnostní pravidla ještě přísnější. V ulicích a u stadionů budou hlídkovat desetitisíce vojáků a policistů. Při vstupu na turisticky atraktivní místa, kulturní a sportovní akce a do nákupních center se budou provádět bezpečnostní kontroly. Přísnější bezpečnostní kontroly jsou též při odbavení na letištích.

České ministerstvo zahraničí vydalo pro fotbalové fanoušky i turisty doporučení, jak se při cestě do Francie chovat. "Všem fanouškům doporučujeme řídit se důsledně pokyny pořadatelů, bezpečnostních orgánů i pracovníků soukromých bezpečnostních agentur," píše na svých stránkách ministerstvo.

Před cestou

Zkontrolujte si platnost dokladů - do Francie můžete cestovat s cestovním pasem nebo občanským průkazem. Od všech dokladů si udělejte kopie. Nezapomeňte si sjednat zdravotní připojištění zahrnující repatriaci. Pokud pojedete autem, sjednejte si havarijní pojištění zahrnující asistenční služby. K povinné výbavě ve Francii patří kromě reflexní vesty a výstražného trojúhelníku také alkohol tester.

Ubytování si zajistěte předem a informujte své blízké, kde se budete zdržovat. Registrujte se také do Dobrovolné registrace občanů ČR při cestách do zahraničí. Uložte si telefonní číslo na konzulární pomoc velvyslanectví ČR ve Francii - 06 07 76 43 94.

Během cesty

Počítejte s dostatečnou časovou rezervou, a to zvláště kvůli zvýšeným kontrolám na hranicích a letištích. Dávejte si pozor na osobní věci a zavazadla. Doklady, platební karty a hotovost rozdělte na více částí. Nocujte jen v ubytovacích zařízeních, nepřespávejte v autě mimo kemp, a to ani na odpočívadlech nebo parkovištích u benzinek. Po příjezdu do města navštivte místní přijímací či turistické centrum.

Na stadionu a ve fan zóně

Ke vstupu na stadion použijte jen vstupenky zakoupené oficiální cestou. Pravost vstupenek se bude při vstupu prověřovat zvláštními detektory, kontrolovat se při vstupu budou hned několikrát. K cestě na stadion použijte městskou hromadnou dopravu.

Stadiony budou otevřeny tři hodiny před zápasem. Na stadiony je zakázáno vnášet tekutiny, zbraně, nebezpečné předměty, výbušniny, světlice a pyrotechniku. Větší zavazadla nebo třeba trumpety nechte doma.

Občanům ČR budou v místě zápasů české reprezentace nápomocni zástupci české ambasády pro fanoušky. Ve Francii bude rovněž působit český policejní tým. Českým občanům v nouzi bude k dispozici zástupce konzulárního úseku, který bude také přítomen v místě zápasů české reprezentace.

Témata:  Francie cestování

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy