Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policejní reforma je akce loutkáře Chovance, tvrdí Babiš

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Chomutov - Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš dnes navštívil Ústecký kraj a řeč přišla na aktuální koaliční krizi, kterou vyvolal návrh na policejní reformu. K záležitosti se dnes vyjádřilo i Policejní prezidium.

"Nebylo to s nikým odkonzultováno, je to akce policejního prezidenta a dalších lidí z vedení policie, kteří jsou loutkami v rukách pana ministra vnitra (Milana Chovance z ČSSD) a kteří vykonávají jeho vůli," řekl Babiš.

V dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) napsal, že změny v policii jsou v kompetenci ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), takže podléhají politické odpovědnosti vládních stran.

ANO prý politickou odpovědnost za reformu odmítá nést. Babiš ale doufá, že pád vlády nenastane. "Myslím, že by to byla škoda. Vláda odvádí slušnou práci," řekl ČTK. Reforma navržená vedením policie je podle Babiše "v chvatu tajně rozhodnutým kaskadérským kouskem, o jehož pravých důvodech lze jen spekulovat".

Vedení policie se důrazně ohrazuje proti pokusům o kriminalizaci reorganizace útvarů s celostátní působností.

"Odmítáme jakékoliv propojování našich manažerských rozhodnutí s vyšetřováním starých i současných kauz.

Postup státních zástupců z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci vnímáme jako podivný. Z médií se dnes dozvídáme o tom, že bychom měli být předmětem vyšetřování. Tento krok přímo navazuje na předchozí kritiku reorganizace ze stran státních zástupců a je doprovázen účelovými vyjádřeními nejen jich, ale také některých policistů, kteří se proti reorganizaci rovněž vymezili. Je absurdní, že má jít o jakousi kauzu starou několik let.

Tuto situaci nemůžeme vnímat jinak, než jako snahu jednoho orgánu výkonné moci účelově ovlivnit nezávislé rozhodování jiného orgánu státní moci. V tomto případ největšího bezpečnostního sboru v České republice. Situaci považujeme za natolik vážnou, že se obracíme cestou ministra vnitra na předsedu vlády se žádostí o projednání této podivné sekvence událostí na Bezpečnostní radě státu. V této chvíli nemáme jiný ústavněprávní nástroj, jak se této zjevné zvůli bránit.

Trváme na tom, že celá reorganizace byla připravena profesionálně, nezávisle a v souladu se zákonem o Policii České republiky. Vylučujeme, že jejím účelem bylo kohokoliv odstranit z funkce. Všichni současní manažeři byli opakovaně informováni, že mají svoje místo jisté. A byli rovněž vyzváni k aktivní součinnosti. To, že někdo se změnami nesouhlasí a odmítá být dále policistou, je jeho osobní rozhodnutí.

Celé vedení policie podporovalo a i nadále podporuje navrženou reorganizaci," uvedl dnes na tiskové konferenci generálmajor Tomáš Tuhý.

Témata:  Andrej Babiš Policie ČR Tomáš Tuhý

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy