Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovanec chce destabilizovat policii před volbami, zní z úst Babiše

Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) záměrně destabilizuje policii před podzimními krajskými volbami, uvedl na dotaz ČTK ministr financí Andrej Babiš (ANO). Výsledek posudku chystaných změn v policii, kterými Chovanec podmínil svůj souhlas se záměrem vedení policie přistoupit k reorganizaci elitních útvarů, byl podle Babiše předem jasný.

Babišovi vadí, že se o výsledcích analýzy dozvídá od novinářů. "Pan Chovanec dělá jeden kiks za druhým. Proč dal analýzu dřív novinářům než členům vlády? Je to jen další důkaz jeho účelové hry. Podle mě záměrně destabilizuje českou policii před krajskými volbami," napsal ČTK Babiš.

O tom, že chystané sloučení protikorupční policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) nebude mít podle výsledků analýzy vliv na vyšetřování živých kauz, informoval dnes Radiožurnál. Chovanec novinářům řekl, že se s výsledky analýzy zatím podrobně neseznámil.

Výsledek posudku byl podle předsedy vládního hnutí ANO předem jasný. "Dělá to celé potají a skrytě a teď si vytváří podpůrné posudky, jejichž výsledek byl už dopředu jasný," uvedl Babiš.

Ministr financí už předtím kritizoval posudek na twitteru, Chovanec se proti tomu na sociální síti ohradil a naznačil Babišův zájem "vlámat se do policie". "Do živých kauz nevidím. Zato jsem v novinách dost četl o korupci Agrotecu, čachrech kolem Čapího hnízda a řadě trestních oznámení. Dost důvodů vlámat se do policie, že?" napsal Chovanec.

Plán na vytvoření Národní centrály proti organizovanému zločinu ve středu oznámil policejní prezident Tomáš Tuhý. Chovanec následně uvedl, že pokud se reorganizace nedotkne živých kauz, nemá jediný důvod ji nepodepsat. Šéf ÚOOZ Robert Šlachta kvůli plánovaným změnám dnes ráno rezignoval na svou funkci.

Témata:  Andrej Babiš Milan Chovanec Policie ČR

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy