Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se se svým moldavským protějškem bavil o ekonomice, ale i Ukrajině

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Kišiněv – Šéf českého kabinetu Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes jednáním s moldavským premiérem Pavlem Filipem zahájil návštěvu Moldávie. Spolu s premiérem přijela do země početná podnikatelská mise.

Premiéři obou zemí jednali zejména o hospodářské spolupráci obou zemí a o situaci na Ukrajině a v regionu jihovýchodní Evropy. Tématem besedy bylo i integrační úsilí Moldavska a využití českých zkušeností z transformačního procesu.

Návštěva Sobotky byla už dvakrát přeložena, důvodem byla vládní krize v Moldávii, když se na postu premiéra vystřídala čtveřice politiků. Důvodem dlouhodobých problémů je obří finanční aféra týkající se zmizení 1,5 miliardy dolarů z moldavských bank před volbami v roce 2014.

Český premiér k tomu uvedl, že si Moldávie musí vyřešit problémy sama. „Nebyla to Evropská unie, která měla cokoli společného se stavem bankovního systému. Je to samozřejmě jedno z témat, o nichž chceme mluvit," dodal.

Filip ocenil „zásadní finanční podporu", které se zemi z České republiky dostává. O vývoji ve své zemi se vyjádřil optimisticky. „Stabilizovali jsme vnitropolitickou situaci a chceme pokračovat v procesu reforem," prohlásil a poukázal na význam smlouvy o přidružení k Evropské unii podepsané v roce 2014.

Česko podle Sobotky podporuje Moldavsko na cestě reforem a spolupráce s EU a je také připraveno dál poskytovat zemi podporu a pomoc. „Moldavsko může dál počítat s českou pomocí při rozvoji a transformaci státu. Potenciál naší obchodní spolupráce není stále ještě využit," slíbil šéf českého kabinetu.Premiéři si vyměnili názory na vývoj situace na Ukrajině, která s Moldavskem sousedí. Shodli se, že ukrajinská vláda se snaží stabilizovat situaci v zemi a zdůraznili význam plnění minských mírových dohod pro uklidnění situace v Donbasu.

Politici se také vyslovili pro rozšíření hospodářské spolupráce, která se rok od roku zvyšuje. Loni dosáhl český vývoz do Moldavska hodnoty necelých 43 milionů eur (1,2 miliardy Kč), dovoz přes 31 milionů eur. Mezi hlavní exportní položky patří automobily, strojírenské zboží a elektronika, dováží se nábytek, nápoje a potraviny.

Od roku 2006 je Moldavsko významnou cílovou zemí pro českou zahraniční rozvojovou spolupráci, a tento status potrvá nejméně do příštího roku. Ročně nejchudší evropská země dostává z Česka kolem 80 milionů korun, loni to bylo o deset milionů víc.

Témata:  Bohuslav Sobotka Moldávie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy