reklama

"Vedení Policie České republiky se důrazně ohrazuje proti pokusům o kriminalizaci reorganizace útvarů s celostátní působností. Odmítáme jakékoliv propojování našich manažerských rozhodnutí s vyšetřováním starých i současných kauz," řekl Tuhý, který přečetl prohlášení za účasti všech svých náměstků - Martina Vondráška, Zdeňka Laubeho a Petra Petříka.

"Situaci považujeme za natolik vážnou, že se obracíme cestou ministra vnitra na předsedu vlády se žádostí o projednání této podivné sekvence událostí Bezpečnostní radou státu," prohlásil.

Do doby, než rada záležitost projedná, se podle něj prezidium k věci nebude vyjadřovat, aby "nebudilo další mediální spekulace".

Vedení policie chce vybudovat Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Kvůli chystaným změnám dnes rezignoval šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

Státní zástupci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci novinářům řekl, že začali prověřovat, zda za reorganizací policie není tři roky starý plán na Šlachtovo odstranění. Tuhý spekulace ohledně Šlachty popřel. "Všichni současní manažeři byli opakovaně informováni, že mají své místo jisté, a rovněž byli vyzváni k aktivní součinnosti. To, že někdo se změnami nesouhlasí a odmítá být dále policistou, je jeho osobní rozhodnutí," podotkl.

Vedení policie podle Červíčka podcenilo diskusi o případné reorganizaci. "Momentálně to na mě působí, že vedení policie tohle podcenilo a není schopné díky tomu důvěryhodně vysvětlit smysl a záměr případných změn, což vede k politizování," uvedl Červíček.

Podle něj diskuse nakonec nemusí skončit vytvořením Národního centra boje proti organizovanému zločinu, ale případně jinými potřebnými změnami. "Na druhou stranu, vůbec se nedivím rozhořčení především uvnitř policie, protože o případné reorganizaci se má jednat ze zainteresovanými subjekty a najít vzájemnou shodu," dodal.