reklama

Ťok zastoupil svého stranického šéf a ministra financí Andreje Babiše (ANO), který se kvůli Agrofertu obával možného střetu zájmů.

Materiál schválil kabinet v polovině dubna. Dlouhé čekání na podpis kritizovalo ministerstvo zemědělství, poukázal na něj i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministerstvo financí původně nechtělo novelu předkládat kvůli možnému Babišovu střetu zájmů a žádalo, aby ji předložilo ministerstvo zemědělství.

Zemědělci se podle mluvčí Agrární komory ČR Dany Večeřové stali rukojmím politiků. Přestože byla podle ní pomoc dlouhodobě deklarována a medializována, její reálné plnění není dokončeno.

Novela by ve Sněmovně měla být schválená ve zrychleném režimu v prvním čtení. „Skutečnost, že novela zákona o spotřebních daních nebyla zatím předložena Poslanecké sněmovně, nemá vliv na možnost zemědělců uplatnit si vratku spotřební daně z minerálních olejů spotřebovaných od 1. ledna 2016. Od nabytí účinnosti této novely tak budou moci učinit," uvedlo ministerstvo financí.

Výše vratky bude 4380 Kč na 1000 litrů paliva. Budou ji moci nově uplatnit i zemědělci či plemenáři, kteří se například zabývají chovem skotu, prasat, drůbeže, ovcí a koz. O peníze podle odhadu ministerstva zemědělství zažádá 1000 subjektů.

Nárok na uplatnění vratky nyní mají vinaři, ovocnáři či pěstitelé zeleniny. Dostávají 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí.