Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vild údajně věděl o policejní reformě týdny, respektuje ho

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – O plánované reorganizaci policie vím týdny, říká šéf protikorupční policie Jaroslav Vild. Zatímco on rozhodnutí vedení policie respektuje, šéf konkurenčního ÚOOZ Robert Šlachta dnes na svojí pozici rezignoval. Se změnami nesouhlasí a nechce se na nich podílet. Od policie odejde k 30. červnu.

Podle Vilda nebude reforma jednoduchá. Odmítl také kritiku svého útvaru, který by se od 1. července měl sloučit s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu a fungovat pod jednotným velením v Národní centrále proti organizovanému zločinu.

Ta se na jeho útvar valí zejména z řad žalobců, kterým se nelíbí ani plány na policejní reformu. Jeho útvar je prý označován za špatný, nevýkonný a z kterého unikají informace. „Neobjektivní hodnocení útvaru a následné srovnávání s jinými útvary je možná mediálně zajímavé, ale účelové a nepravdivé," uvedl Vild. Podle něj to zbytečně vyvolává emoce a vytváří příkopy mezi policisty.

Ve známých případech souvisejících s úniky informací z útvaru, nebyl dosud nikdo z policistů pravomocně odsouzen, připomněl šéf protikorupční policie. Zpochybnil i údajně špatné výsledky jeho podřízených. Za poslední tři roky podle něj bylo pravomocně ukončeno 146 případů a soudy potrestaly 328 lidí.

Témata:  Policie ČR korupce Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy