Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký velvyslanec King ocenil české vojáky, kteří padli v Afghánistánu

smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Americký velvyslanec v Praze Stephen King ocenil in memoriam tři české vojáky, kteří letos v srpnu padli při útoku sebevražedného atentátníka při hlídkování v okolí základny Bagrám v Afghánistánu. Rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kteří byli v srpnu in memoriam povýšeni do hodnosti štábních praporčíků, dnes obdrželi americkou medaili Bronze Star Medal a odznak Combat Infantry Badge při slavnostním nástupu příslušníků jejich jednotky na pražském Vítkově.

Dnešního nástupu ve Slavnostní síni Národního památníku se účastnili příslušníci desáté strážní roty BAF (Bagram Air Field), kteří hlídali spojeneckou základnu Bagrám v provincii Parván, a sedmého týmu Scan Eagle, který se věnuje vzdušnému průzkumu a podpoře jednotek během patrolování. Poslední příslušníci české strážní roty, tvořené především příslušníky 42. mechanizovaného praporu Svatováclavského z Tábora, se po půlroční misi vrátili do Česka začátkem listopadu.

Nástup zahájila minuta ticha na památku příslušníků roty, kteří v Afghánistánu zemřeli. Dekorování vojáků se účastnili ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu armády Aleš Opata. King předal in memoriam odznaky a medaile, které náleží padlým vojákům na základě výnosu amerického ministerstva obrany.

Metnar v závěrečném projevu řekl, že návrat vlasti je v případě jednotky zkalena ztrátami na životech. "Tragické události vyvolaly velký ohlas a podpora zcela přehlušila hlasy těch, kteří zpochybňují plnění spojeneckých závazků," uvedl. České odhodlání působit v misích nadále trvá a nic se na něm nemění, zdůraznil. "Nesmíme dopustit, aby oběť našich vojáků přišla nazmar, musíme v boji proti islámskému terorismu vytrvat," dodal.

Opata řekl, že vojáci plnili při střežení základy mimořádně složitou práci. "Vy si přítele nevybíráte, přítel si vybírá vás," uvedl. Rota byla podle Opaty mimořádně vytížená a odvedla kus práce. "Díky vám i vašim kamarádům, kteří padli, mají tisíce příslušníků ze základny možnost vrátit se domů, to je vaše práce a tu práci jste odvedli dobře," řekl.

Příslušníci BAF byli oceněni medailemi Za službu v zahraničí, pětice vojáků převzala Záslužné kříže ministra obrany, 11 členů roty bylo oceněno armádním čestným odznakem Za zásluhy. Devět z vojáků je nově nositeli odznaku Za bojový kontakt. Vojáci převzali také ocenění americké armády Army Commendation Medal, Army Achievement Medal a Combat Infantry Badge.

Tři čeští vojáci, kteří zahynuli při srpnovém útoku sebevražedného atentátníka, patřili mezi příslušníky desáté strážní roty. Čtvrtou letošní českou obětí v Afghánistánu byl psovod Tomáš Procházka. Na základně Šinánd nepřežil útok afghánského vojáka, který začal střílet na vozidlo s Čechy. O několik dní dříve bylo po útoku vozidlem naloženým výbušninami zraněno pět Čechů, jeden z nich vážně.

Témata:  Armáda České Republiky Velvyslanectví USA 1 Stephen King 1 smrt tří českých vojáků v Afghánistánu

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy