reklama

"Byl zveřejněn nějaký interní materiál, nebudu spekulovat o načasování. Dnes odpoledne bude řešit EU rozpočet, nepochybuji, že různí europoslanci to využijí k napadání mé osoby a o to jde," uvedl Babiš s poukazem na blížící se volby do Evropského parlamentu.

Stejně jako ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) zdůraznil, že žádné stanovisko EK vláda nemá. "Jsme přesvědčeni podle všech analýz, že je vše v pořádku. Počkejme si," uvedl. Dodal, že v polovině října poslal příslušným komisařům devítistránkový vysvětlující dopis.

Podle ministra spravedlnosti Kněžínka odpovídá Babišův postup českému právu. "Otázka toho, kdo je beneficientem, není rozhodná," uvedl. Zákon podle něho není v rozporu s evropským nařízením. Současně ale uvedl, že právníci nezkoumali evropské právo. "To není naše gesce, k tomu jsme se nevyjadřovali," řekl.

Dostálová jako ministryně pro místní rozvoj odmítla, že by kvůli pochybnostem měnila kontrolu či rozdělování dotací. V právním výkladu považuje za nejdůležitější, že se premiér nepodílí na plnění rozpočtu - neposkytuje dotace, nepodílí se na finančním řízení či auditech.

Podle uniklé zprávy právníků Evropské komise má Babiš zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu, který vložil do svěřenského fondu, a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu. Podle zprávy hrozí, že Česko bude muset uhradit přinejmenším část z 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč), které byly Agrofertu vyplaceny letos.