Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice se pustila do Zemana kvůli BIS, kritizují jej i jeho tradiční spojenci

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ministr vnitra, místopředseda vlády a šéf ČSSD Jan Hamáček je s prací Bezpečnostní informační služby (BIS) spokojen. Kritice prezidenta Miloše Zemana vůči této tajné službě nerozumí. Čtvrteční výrok prezidenta, který BIS označil za neschopnou, kritizuje i opozice.

Zeman v TV Barrandov označil výroční zprávu, kterou tento týden BIS vydala a ve které varuje před ruskými a čínskými špiony, za "plácání" a zpravodajce za "čučkaře".

Podle prezidenta ani v neveřejné zprávě tajných služeb nejsou žádné důkazy o konkrétních ruských nebo čínských špionech v Česku. Řekl, že BIS naopak selhává v odhalování islámských teroristů na českém území. BIS označil za neschopnou a řekl, že za šest let se jí nepodařilo odhalit žádného ruského nebo čínského špiona.

"Jako místopředseda vlády a ministr vnitra jsem s prací BIS spokojen, naše kontrarozvědka patří mezi nejprofesionálnější v Evropě. Kritice prezidenta nerozumím," uvedl Hamáček na twitteru. ČTK sdělil, že si práce BIS váží a jejího šéfa Michala Koudelku pokládá za profesionála, který slouží zájmům ČR.

Jako místopředseda vlády a ministr vnitra jsem s prací BIS spokojen, naše kontrarozvědka patří mezi nejprofesionálnější v Evropě. Kritice prezidenta nerozumím.

— Jan Hamáček (@jhamacek) 7. prosince 2018

Slova Zemana se nelíbí opozičním politikům. Chápavě se k němu naopak vyjádřil předseda KSČM Vojtěch Filip. "Pan prezident má jistě k dispozici více informací než já a nemám důvod mu nevěřit," napsal.

Šéf lidoveckých poslanců a člen bezpečnostního výboru Sněmovny Jan Bartošek práci BIS ocenil. Výraz Zemana o BIS jako čučkařích označil za úšklebek a kladné hodnocení jejich práce. "Víc bych se k tomu včerejšímu (čtvrtečnímu) blábolu nevyjadřoval. Nemá to relevanci, ani váhu," uvedl na twitteru.

Oceňuji práci @biscz. Ten včerejší úšklebek s “ čučkaři” bylo kladné hodnocení jejich práce. Víc bych se k tomu včerejším blábolu nevyjadřoval. Nemá to relevanci, ani váhu.

— Jan Bartošek (@honzabartosek) 7. prosince 2018

Předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík uvedl, že Zeman je "úplně mimo" a chová se spíše jako přítel Kremlu než jako hlava státu. "Rozhodně nesouhlasím se zpochybňováním práce české tajné služby," uvedl.

Šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura onačil označení BIS jako čučkařů za nespravedlivé zjednodušení její práce, ve které "dnes a denně riskují své životy v boji s organizovaným zločinem". "Ke zprávě BIS máme věcné výhrady, neboť její formulace vyvolávají zbytečnou mediální a politickou hysterii. Neznamená to však, že můžeme zapomínat na statečnou práci lidí a jejich službu České republice," sdělil ČTK.

Podle poslance a člena komise pro kontrolu BIS Marka Bendy Zeman svými výroky podkopává důvěryhodnost českých tajných služeb a respekt ČR v zahraničí. Své výhrady má sdělovat soukromě ministrům či příslušným orgánům. "Jeho popírání působení ruských a čínských zpravodajských služeb na území naší země spíše připomíná pořekadlo o potrefené huse," podotkl.

Může mít k jejich fungování tisíce výhrad, ale má je sdělovat soukromě příslušným ministrům, nebo zodpovědným orgánům parlamentu, nikoli na obrazovkách televize.

— ODS (@ODScz) 7. prosince 2018

Témata:  Miloš Zeman Jan Hamáček Marek Benda

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.