reklama

Jak už to tak každý rok bývá, i letos silničáře překvapilo, že v prosinci nasněžilo. Jistě, po tak teplém létě by to čekal málokdo, snad jen meteorologové, kteří ví, co znamená globální oteplování pro zimní měsíce. České lihy a háje zapadaly sněhem a bílá studená přikrývka se nevyhnula ani silnicím a dálnicím.

A jak už to tak bývá, navzdory varováním meteorologů i letos řidiči uvázli, a to souhrou několika faktorů. Dost možná silničáři počasí podcenili, dost možná za to může otřesný stav českých silnic a dálnic, podle ministerstva dopravy za prý mohou sami řidiči.

Jistě, český řidič je občan dbalý zákonů, a ty říkají, že co není zakázáno, je povoleno. Je tedy normální, že v místech, kde není zákaz přejíždění pro kamiony, řidiči kamionů budou předjíždět. Díky tomu podle ministra Ťoka ale došlo k ucpání D1, jako České dlouho nezažilo.

Možná by si měl pan ministr v první řadě uvědomit, že mnoho lidí už dlouho volá po zákazu předjíždění kamionů a že to byl on, kdo na začátku roku řekl, že se této problematice bude věnovat. Co dělal následující skoro rok je záhadnou, této problematice se ale očividně nevěnoval.

Jistě, pro politické představitele je vždy lepší hodit vinu na občany, byť se vlastně žádného přečinu nedopustili. Není jejich vina, že dálnice nejsou připravené na sníh, není jejich vina, že modernizace D1 ve skutečnosti nic nemodernizuje a není jejich vina, že vláda se nedokáže postarat o to, aby alespoň ta nejdůležitější česká dálnice vypadala k světu.

Ne nadarmo se říká, že tam kde staví dálnice čínské firmy, se jezdí jedna báseň. Prezident Zeman už nám na východ cestu otevřel, tendry na opravy dálnic ale vyhrávají stále ty stejné firmy. A situace vypadá každý rok stejně - uzavírky, kolony, zúžení, objížďky, a ve výsledku sníh, který těch pár nových kilometrů dálnice zakryje tak, že nejsou vidět. Na jaře už ale budou vypadat víceméně podobně jako ty staré úseky, takže vlastně nikdo nepozná, že by se něco změnilo.

Je otázka, jestli není na čase si přiznat, že dálnice, kterou u nás naplánoval už Hitler, je v tak žalostném stavu, že je až drzost vybírat za ni dálniční poplatky. Suma sumárum, pokud občané chtějí jezdit po D1, musí připravit na trojité výdaje: benzín, dálniční známku a servis vozu, kde bude s trochou štěstí stačit jen výměna tlumičů.