reklama

Nejhorší situace panuje v Opavě, kde lékaři hlásí 1771 nemocných na 100 tisíc obyvatel. V Ostravě stoupl počet nakažených zhruba o 2 procenta. Došlo také k prvnímu závažnějšímu případu chřipky, a to u pacienta, který zároveň trpěl řadou dalších běžných onemocnění. 

Počty nemocných zatím výrazně nevybočují z normálu, zástupci krajských hygienických stanic ale podle zjištění serveru Globe24.cz předpokládají, že počet nakažených více poroste až po Novém roce.

Na očkování je ale už v tuto chvíli pozdě. Vytváření protilátek trvá asi dva týdny. Očkování teď tak nemusí pomoci, ale může. Vakcínou proti chřipce se přitom očkuje každý rok na podzim a rozhodne se pro ni se asi pět až šest procent Čechů. Chřipka přitom není jednoduché onemocnění, jen loni skončilo s vážným průběhem nemoci v nemocnici přes 660 lidí, z toho zhruba 260 jich zemřelo.

Chřipka má oproti některým dalším nemocem jednu nevýhodu, prakticky na ni nezabírají žádné léky. Ty dokáži jen potlačit její příznaky, ale nevyléčí nemoc samotnou.

Jako vždy, i tady platí, že nejúčinnějším lékem je prevence. Je doporučeno vyhnout se kontaktu s nemocnými, pravidelně si mýt ruce mýdlem a nedotýkat se neumytýma rukama obličeje. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Vysoké horečky v převážné většině případů upoutají nemocného na lůžko na jeden až dva týdny.