Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po výbuchu metanu v Dole ČSM už 13 mrtvých, jeden ze zraněných je v kritickém stavu

Záchranná služba, ilustrační fotografie
Záchranná služba, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Třináct mrtvých si vyžádalo čtvrteční neštěstí v dolu ČSM na Karvinsku. ČTK to dnes řekly důvěryhodné zdroje z prostředí OKD. V nemocnicích jsou tři zranění horníci, jeden byl při převozu v kritické stavu. Dalších sedm záchranáři ošetřili na místě. Utrpěli lehčí poranění.

Soustrast pozůstalým vyjádřil premiér Andrej Babiš a nabídl pomoc, stejně jako jeho polský protějšek.

Výbuch v dole ČSM je obrovská tragédie. Rád bych vyjádřil svou nejhlubší soustrast pozůstalým. Jsem ve spojení se záchranáři, dělají maximum. Jsme připraveni okamžitě pomoci, pomoc nabídl i polský premiér. V tuto chvíli nezbývá, než věřit a modlit se, aby nebylo obětí víc.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) 20. prosince 2018

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl ČTK řekl, že dosud na místě ošetřili tři zraněné horníky. Jeden byl podle něj odhozen tlakovou vlnou a jeho zraněné jsou spíše lehká. Je v péči lékařů karvinské nemocnice. Další muž utrpěl popáleniny na rukou a v obličeji. Byl při vědomí.

"Letecky do nemocnice přepravil vrtulník muže s četnějšími popáleninami v oblasti hlavy, krku, trupu, horních i dolních končetin. Byl v ohrožení života," řekl Humpl. Sedm dalších zraněných ošetřili záchranáři na místě, jejich zranění byla lehčího charakteru, řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Zprávy o důlním neštěstí na Karvinsku jsou velmi smutné. Vím, že žádná slova nemohou utěšit smutek, který prožívají rodiny horníků. Zvláště v předvánoční době. Myslím na ně a věřím, ze stát udělá vše, aby jim pomohl.

— Petr Fiala (@P_Fiala) 20. prosince 2018

Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Naďa Chattová uvedla, že dosud přijali zdravotníci dva zraněné horníky. Jeden pacient s lékaři komunikoval, jeho stav byl proti druhému pacientovi lehčí.

Důlní neštěstí se stalo v severní lokalitě dolu 880 metrů pod zemí. Výbuch metanu způsobil devastaci některých důlních pracovišť, řekl mluvčí. Báňští záchranáři prohledávají prostory, které výbuch zdevastoval. "Práce v podzemí byly okamžitě zastaveny. Nastala okamžitá evakuace všech pracovních čet," řekl Čelechovský.

Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem této těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát. OKD letos vytěží okolo pěti milionů tun uhlí. V současnosti těží ve dvou dolech. Důlní závod 1 vznikl k 1. lednu 2015 sloučením původních závodů Důl Darkov a Důl Karviná.

Důlní závod 2 vznikl k 1. lednu 2015 přejmenováním původního Závodu Důl ČSM a nachází se ve východní části karvinské dílčí pánve. Územně je členěn do dvou oblastí: Sever a Jih. Dobývací prostor je v katastrech obcí Stonava, Karviná, Albrechtice u Českého Těšína a Chotěbuz.

Témata:  Karviná Zdravotnická záchranná služba výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy