reklama

Na rozeznění sirén se dohodl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ředitelem hasičů Drahoslavem Rybou. Sirény se už letos jednou z pietních důvodů rozezněly, v srpnu si ČR takto připomněla památku českých vojáků padlých v Afghánistánu.

Výbuch metanu a následný požár v dole ČSM na Karvinsku nepřežilo 13 mužů, z toho 12 Poláků a Čech. V ostravské fakultní nemocnici zůstávají dva zranění horníci, jeden je v kritickém stavu.

Důl je nyní uzavřený, 800 zaměstnanců ze dvou směn zůstalo doma, než se podaří místo dosud zasažené požárem zatarasit. V podzemí dolu i dnes pokračují práce na stavbě hrází, které mají prostor dlouhý asi tři kilometry utěsnit. Českým báňským záchranářům pomáhají jejich polští kolegové.

K pietě za obětí důlního neštěstí se různými způsoby připojují i některá města. Například karvinská radnice zrušila doprovodný program Vánočního jarmarku. Lidé, kteří chtějí pomoci rodinám horníků, mohou přispět na dva účty. Jeden provozuje Spolek svatá Barbora, který pomáhá hornickým sirotkům. Druhý zřídila Nadace OKD společně s těžařskou společností OKD.

Pietní signál sirén v délce 140 vteřin letos v srpnu uctil také památku českých vojáků, kteří byli zabiti v Afghánistánu. Sirény s výjimkou pravidelných zkoušek, které připadají na poledne první středy v měsíci, znějí výjimečně. V minulosti houkaly například v únoru 2017 v Praze a Středočeském kraji na památku hasiče, který zemřel při hašení požáru lakovny ve Zvoli, nebo v březnu 2015 na památku obětí střelce, který v Uherském Brodě zabil osm lidí a nakonec i sebe.