Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr Chovanec má v plánu podepsat reorganizaci po úterní bezpečnostní radě

Milan Chovanec /ČSSD/
Milan Chovanec /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce podepsat reorganizaci policie po úterní Bezpečnostní radě státu. Zatím prý neslyšel jediný důvod, proč by ji podepsat neměl.

Uvedl to v dnešním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. S předsedou koaliční KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem se shodl na tom, že na radu by měl být pozván nejvyšší státní zástupce. Za "další možnou cestu" k vysvětlení postupu olomouckých žalobců, kteří reorganizaci prověřují, Chovanec označil zřízení sněmovní vyšetřovací komise.

Záměr policejního vedení, aby se protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu, podléhá schválení ministra vnitra.

"Já jsem zatím neslyšel jediný argument, proč bych to neměl podepsat. Počkám na jednání Bezpečnostní rady státu," odpověděl ministr na dotaz, kdy reorganizaci podepíše. "V úterý po bezpečnostní radě podepíšete tu reorganizaci?" zeptal se znovu moderátor. "Ano," odvětil Chovanec. Později zopakoval, že podpis by zvrátilo pouze zjištění, že by změny zasáhly do živých kauz.

Zároveň uvedl, že věc by si spolu měli vyříkat především policejní prezident Tomáš Tuhý s nejvyšším státním zástupcem. Při odchodu ze studia před novináři zopakoval, že Tuhý by měl setrvat ve funkci. Reagoval tak na prohlášení šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, podle nějž jsou změny v policii nepřipravené a Tuhý by měl rezignovat.

Témata:  Milan Chovanec Policie ČR

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy