Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sbírka na sirotky po tragicky zemřelých hornících skončí v polovině ledna

OKD
OKD
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Sbírka na podporu sirotků po hornících, kteří 20. prosince zemřeli při výbuchu metanu a následném požáru v podzemí Dolu ČSM, skončí v polovině ledna. ČTK to dnes řekla Monika Němcová, ředitelka spolku Svatá Barbora, který sbírku organizuje. Dosud se na účtu spolku sešlo přes 3,6 milionu korun. Na druhém kontě Nadace OKD, určeném pro všechny rodiny bez ohledu, zda v nich jsou či nejsou děti, je více než 1,4 milionu korun.

"Dary poskytnuté pro pozůstalé sirotky po důlním neštěstí ze dne 20. prosince 2018 na Dole ČSM Sever a označené variabilním symbolem 20122018 přijímáme až do 15. ledna 2019. Po tomto datu budou všechny poukázané finanční prostředky sečteny a předány dětem z postižených rodin," uvedla Němcová.

Spolek za dobu své existence už podle ní pomohl 42 sirotkům. "Jménem Spolku svaté Barbory současně chceme všechny dárce požádat o podporu a spolupráci i do budoucna. Získané finanční prostředky hornickým sirotkům pomohou usnadnit jejich další život až do dospělosti, podpoří jejich vzdělávání, volnočasové aktivity a každému umožní i osamostatnit se," řekla.

Peníze poslané na účet Nadace OKD budou rozděleny mezi rodiny bez ohledu na to, zda zemřelí horníci měli děti. Na kontě je více než 1,4 milionu korun. Sbírka zatím není časově omezena. "Celkem evidujeme příspěvky od asi 1000 dárců. Příspěvky se pohybují od 200 do 5000 korun. Ale objevili se i tací, kteří poslali víc než 10.000 korun," uvedla ředitelka nadace Karolína Preisingerová. Dodala, že nadace zaregistrovala i příspěvky ze zahraničí.

Výbuch metanu a následný požár 880 metrů pod zemí nepřežilo 20. prosince 13 mužů, z toho 12 Poláků a jeden Čech. Dva muži jsou stále v nemocnici, jeden z nich je v kritickém stavu. V severní lokalitě Dolu ČSM byla minulý týden ve čtvrtek obnovena těžba. Horníci fárají do zbývajících částí, které nebyly zasaženy neštěstím. Oblast 29. sloje, kde explodoval metan a následně tam vypukl požár, byla uzavřena výbuchuvzdornými hrázemi. Uzavřený prostor má rozlohu přibližně 500 krát 500 metrů.

Na povrch se záchranářům podařilo dostat zpočátku jen tělo jedné oběti. Další tři mrtvé vyprostila šestičlenná četa záchranářů 23. prosince, když na místě neštěstí dělala předběžný průzkum. Po výbuchu se v médiích objevily spekulace o manipulacích s čidly metanu, společnost OKD se proti takovým tvrzením ohradila.

Témata:  sbírka OKD

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy