Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První dítě roku 2019 se narodilo minutu po půlnoci

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Prvním letošním novorozencem v Česku je jihočeský chlapeček Tomáš. Narodil se minutu po půlnoci v písecké nemocnici. První holčička přišla na svět ve 13. minutě nového roku v porodnici pražské Nemocnice Na Bulovce, její matka si nepřála zveřejnit podrobnosti. Zjistila to ČTK. Loni se o prvenství dělila miminka narozená hned po půlnoci v porodnici v Kadani a v pražské nemocnici v Motole.

Tomáš z písecké nemocnice váží 3700 gramů, měří 51 centimetrů. Přirozený porod byl podle zdravotníků bez komplikací. "Miminko je zdravé a má se čile k světu. Rodičům gratulujeme a přejeme vše nejlepší," uvedl předseda představenstva Nemocnice Písek Jiří Holan. Ještě před první novorozenou holčičkou přišel na svět jako první dítě v Praze v letošním roce chlapec v porodnici U Apolináře.

Dalších pět dětí, kterým patří prvenství v rámci jejich kraje, se narodilo v první hodině nového roku. Čtrnáct minut po půlnoci přišli na svět Jakub z Ústí nad Labem a Verunka z Městečka Trnávka na Svitavsku. O deset minut později je následovala Laura v porodnici ve Stodu na Plzeňsku. V 0:26 se narodil v břeclavské porodnici Jiří, jehož maminka je z Rohatce na Hodonínsku. Od 0:48 se rodiče těší z děvčete narozeného ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Do druhé hodiny roku spadají první novorozenci v Moravskoslezském, Středočeském, Olomouckém a Libereckém kraji. Jonáš přišel na svět ve frýdecko-místecké nemocnici, Heliodor v hořovické porodnici na Berounsku, Filip ve Šternberku na Olomoucku a Nina se narodila v České Lípě.

Další kraje si na své letošní "jedničky" mezi novorozenci musely počkat déle. Štěpán přišel na svět v porodnici Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně v 04:40, Ondřej v porodnici krajské nemocnice v Karlových Varech v 05:46 a Adam v Novém Městě na Moravě na Vysočině v 06:46.

Prvními novorozenci loňského roku byli chlapec Jakub narozený minutu po silvestrovské půlnoci v porodnici v Kadani na Chomutovsku a minutu po něm dívka Eliška z pražské Fakultní nemocnice v Motole.

Rodiče prvních dětí roku v řadě krajů dostávají od hejtmanství finanční dar. Postupuje tak třeba Ústecký kraj nebo vedení hlavního města. Praha tradičně odměňuje všechny děti narozené na Nový rok, chce tak zabránit soutěžení porodnic o prvenství. Dar 15.000 korun od hlavního města loni dostalo 30 dětí.

Témata:  první dítě roku porody děti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy