reklama

Koordinační schůzka k ustavení týmu se konala dnes v budově Okresního státního zastupitelství v Karviné, které ji svolalo poté, co karvinské státní zástupce o vytvoření společného týmu požádali polští kolegové.

"Dohodli jsme se, že nejefektivnější způsob spolupráce bude právě vytvoření společného vyšetřovacího týmu. Umožní to rychlejší sdílení informací a zajištění důkazů," řekl ČTK náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita.

Členy týmu budou dozorující státní zástupci z obou stran hranice a policisté, kteří budou na objasnění příčiny důlního neštěstí pracovat.

Takové opatření není podle Wity úplně mimořádné. Využívá se třeba v případech, kdy mají být svědkové vyslýchání ve více státech. "Takové opatření je nejpružnější," řekl. Dodal, že se využívá u větších kauz například hospodářského charakteru. V minulosti to byly podle informací ČTK byly už desítky případů.

Pokorná dodala, že dnešního jednání se zúčastnili zástupci Nejvyššího státního zastupitelství v Brně, státní zástupci Okresního státního zastupitelství v Karviné, policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Dalšími zúčastněnými byli zástupci Nejvyššího státního zastupitelství ve Varšavě, Krajského státního zastupitelství v Glivicích a Krajského ředitelství policie v Katovicích.

Výbuch metanu otřásl podzemím dolu ve čtvrtek odpoledne. Nepřežilo jej 13 lidí, deset dalších utrpělo těžké zranění. Na povrch se záchranářům podařilo dostat zpočátku jen tělo jedné oběti. Další tři těla vyprostila šestičlenná četa záchranářů v neděli, když na místě neštěstí prováděli předběžný průzkum. Zbývajících devět těl v dole zůstane ještě nějakou dobu.

Báňští záchranáři totiž postiženou lokalitu uzavřeli speciálními hrázemi, které mají prostor, kde byly ještě koncem prosince vysoké koncentrace metanu, uzavřít. Až to situace umožní, bude prostor opět otevřen a budou do něj moci vstoupit vyšetřovatelé důlního neštěstí. V ostatních částech Dolu ČSM lokalita sever byla už těžba obnovena.