Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborníci prozradili postup, jak krájet brambory, aby byly dokonale upečené

Brambory, ilustrační fotografie
Brambory, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Asi nikoho nepřekvapí, že odborníci a vědci se dnes zabývají kde čím. Ne vždy jde přitom o zkoumání vesmíru nebo dinosaurů, někteří se zaměřují studie, které mají za cíl zlepšit život obyčejným lidem. A s jednou takovou nyní přišla i University of Essex v kooperaci s Edge Hotel School.

Brambory sice pochází z Ameriky, dnes jsou ale přílohou hojně používanou po celém světě. Jejich příprava je rychlá, jsou zdravé a chutné na mnoho způsobů. Podle odborníků ale existuje jeden způsob přípravy, který je lepší než všechny ostatní.

Ten by na základě výpočtů měl poskytnout bramborám co největší plochu, která se může opékat. Tak by měly vzniknout pečené brambory, které budou křupavé a nebudou se rozpadat.

"Hledali jsme způsob, který bere v úvahu tři poloměry brambory a po jejich vynásobení jsme se dopracovali k velikosti jejího povrchu," tvrdí autoři studie s tím, že zvětšením povrchu brambor o 65 procent dosáhneme i mnohem lepší chuti.

Pokud nyní krájíte brambory tak, že postupně od okraje odkrajujete kolečka a z nich děláte hranolky, nebo brambory krájíte na měsíčky, je to chyba.

Lepší je bramboru nejdříve překrojit podélně a poté ji rozkrojit na polovinu v 30stupňovém úhlu. Toto je způsob, jakým podle studie využijete největší plochu brambory. 

Výsledky studie potvrdily testy, do nichž se zapojili běžní lidé i profesionálové v kuchařském oboru. Metoda sklidila v zahraničí obrovský úspěch a mnozí kuchaři na ni nedají dopustit.

Témata:  brambory

Související

Aktuálně se děje

30. března 2025 20:08

Zemřel Jiří Havel, herec známý z televize i dabingu

Českou hereckou obec zasáhla smutná zpráva. Ve věku 83 let zemřel Jiří Havel, který se v poslední době potýkal s nemocí. Havel byl publiku známý z divadla, televize i dabingu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační foto

Žloutenka v Česku na vzestupu. Odborníci varují před dalším šířením

Česká republika čelí významnému nárůstu počtu případů virové hepatitidy A, známé jako infekční žloutenka či nemoc špinavých rukou. Podle údajů Státního zdravotního ústavu bylo do 28. března 2025 zaznamenáno již 320 případů této nemoci. Tento alarmující trend navazuje na loňský rok, kdy bylo v zemi evidováno 636 nakažených, přičemž dva lidé nákaze podlehli. Vývoj naznačuje, že se infekce šíří napříč celou republikou a podle dat Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) je patrný nárůst i v dalších zemích světa.