reklama

Měsíc bude do zemského stínu vstupovat zprava, částečné zatmění tak bude postupovat z levého okraje Měsíce. V momentě úplného zatmění bude horní strana Měsíce světlejší než dolní. "Zatímco dolní bude blíže ke středu zemského stínu, kde je stín nejtmavší, horní bude naopak u jeho okraje," vysvětluje Suchan.

Postup zatmění a načervenalé zbarvení Měsíce v době fáze úplného zatmění budou viditelné pouhýma očima. Zbarvení je způsobeno lámáním slunečního světla do zemského stínu vzdušným obalem Země. Tmavost při úplném zatmění záleží na poloze Měsíce v zemském stínu a také jí ovlivňuje aktuální stav znečištění atmosféry, především po silných sopečných erupcích může být Měsíc velmi tmavý.

Zbarvení a změnu osvětlenosti krajiny v době před zatměním (Měsíc svítí v úplňku) a v době úplného zatmění diváci nejlépe uvidí daleko od města. "Důležité je vybrat si k pozorování místo s výhledem na západní obzor, protože Měsíc bude postupně směřovat k západu a bude stále níž nad obzorem," upozorňuje Suchan.

Zatmění bude doprovázet takzvaný superúplněk. Jde o situaci, kdy je Měsícv úplňku a je na své eliptické dráze nejblíže Zemi. Na obloze tak více svítí.

Dále bude možné zahlédnout takzvaný tyrkysový jev. Jde o úkaz, kdy na světlejší okraj Měsíce se promítá světlo procházející zemským ozónem.

V době úplného zatmění a v závěrečné fázi částečného zatmění bude na opačné straně oblohy, nízko nad jihovýchodem, možné vidět jasnou dvojici planet Venuše a Jupiteru.

Pozorování dalekohledem pomůže sledovat postup zemského stínu po měsíčním povrchu a jak se do stínu Země postupně noří měsíční krátery. Je také dobře vidět, že zemský stín není ostrý, což způsobuje zemská atmosféra.

Na pozorování zvou hvězdárny v Ondřejově, Štefánikova v Praze, v Žebráku a Centrum přírodních věd Jičín od čtyř do osmi hodin ráno.

Úplné zatmění Měsíce bude znovu možné spatřit až 7. září 2025. V noci ze 16. na 17 července 2019 nastane částečné zatmění pozorovatelné z České republiky. Měsíc při něm bude zakryt ze 65 procent.