reklama

Ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO) před poslanci řekla, že kvůli zpoždění bude nutné upravit přechodná ustanovení v návrhu. Bude navrhovat, aby platby, které měly být vyplaceny loni a letos, tedy dohromady 500 milionů korun, byly sloučeny do jedné. Zbylých 300 milionů má stát podle předlohy vyplatit v příštím roce.

Ministryně dále informovala, že Evropská komise již tento krok schválila jako v souladu s pravidly veřejné podpory. Komise také schválila úhradu nákladů za roky 2015 až 2017, která dohromady představuje 1,8 miliardy korun. Tyto peníze již podle ministryně pošta od státu dostala.

Pošta měla původně peníze na úhradu čistých nákladů na poskytování základních služeb, které jí ukládá poštovní licence, získat od jednotlivých doručovatelských firem na trhu podle výše jejích tržeb. Takzvaný kompenzační fond však nikdy nezačal fungovat.

Od roku 2015 vláda systém změnila s tím, že pošta bude úhradu získávat ze státního rozpočtu. Maximální částka se ze 700 milionů za rok 2015 snížila na loňských 500 milionů korun. S tímto limitem se počítá i pro další roky. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) již loni v létě řekl, že si přeje, aby se maximální roční úhrada zvýšila až na 1,5 miliardy korun. Peníze chce podle dnešního vyjádření použít na růst mezd pošťáků. Chce se zasadit o to, aby už od dubna vzrostly o deset procent.

"Peníze, které dostaneme jako úhradu za to, že doručujeme každý den v týdnu na každou adresu v České republice, půjdou z velké části na mzdy pošťáků, kteří si jejich navýšení za svoji poctivou práci zaslouží," doplnil generální ředitel České pošty Roman Knap.

"Navrhovaná právní úprava bude mít pozitivní vliv na podnikatelské prostředí, protože ruší zátěž provozovatelů poštovních služeb ve formě jejich příspěvku do kompenzačního fondu představující pro ně možnou překážku podnikání na tomto trhu," uvedla vláda.

Pošta příspěvek od státu započítává do svého hospodaření. Česká pošta je státní podnik. Společnost s tržbami zhruba 20 miliard korun zaměstnává asi 30.000 lidí.