Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stáže pro cizince jsou v Česku jednodušší, absolvovalo je téměř 200 lidí

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha – Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo zprávu týkající se pracovních stáží pro zaměstnance zahraničních firem v České republice. Více než třetinu stážistů tvořili pracovníci z Makedonie.

S účinností od června 2014 byl novelou zákona o pobytu cizinců zaveden s zjednodušený režim povolování pobytu pro cizince ze třetích zemí. Jde o lidi vysíláné zahraničními zaměstnavateli do českých podniků kvůli zvyšování dovedností a kvalifikace. Tito cizinci zůstávájí po celou dobu zácviku v pracovněprávním vztahu u svého zahraničního zaměstnavatele, který jim také platí mzdu.

Zjednodušený režim pracovních stáží pro zaměstnance zahraničních firem v Česku využilo za posledních 18 měsíců 20 firem. Zácvik v tuzemských podnicích absolvovalo 169 cizinců.

Nejvyšší počet zájemců tvořili občané Makedonie, odkud pocházelo 62 stážistů. Šlo o jednorázový přesun zaměstnanců společnosti Johnson Controls Automotie Strumica LLC do společnosti Johnson Controls Automobilové součástky.

Zácvik absolvovalo také 51 lidí z Číny, 8 z Ukrajiny a po šesti z Mexika a Malajsie. V případě Číny šlo o 27 stážistů ze společnosti FAW Tooling Die Manufacturing Co., kteří se zacvičovali ve společnosti Škoda Auto.

Podle ministerstva byl vyšší zájem o krátkodobá víza, umožňující výkon zácviku do 90 dnů pobytu na území ČR, kterých využilo asi 90 procent stážistů.

Témata:  firmy cizinci zaměstnanci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy