Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupy absolventů humanitních oborů? Vysokoškoláků dlouhodobě ubývá

Vysoké školy
Vysoké školy
Foto: Pixabay

Český statistický úřad vydal souhrn dat shrnující vývoj vysoké školství mezi léty 2001 až 2017. Statistika vyvrací řadu mýtů o vysokém školství. Absolventů postupně ubývá, jaká je jejich skladba, dominují muži nebo ženy? A jaké jsou trendy v učňovském školství?

Doba kdy vysokoškoláků neustále přibývalo je již dávno pryč. Studentů i absolventů dlouhodobě ubývá. Zlom nastal v roce 2010 a od té doby se počty studentů zmenšují. Na vysokých školách podle analýzy ČSÚ v roce 2017 studovalo 300 tis. studentů, z toho pak bylo 72 tis. absolventů, v roce 2010 však na vysokých školách studovalo téměř 400 tisíc. Rok 2010 je přelomový ještě v jednom aspektu.

Z genderového hlediska se začal vyrovnávat počet žen studentek s muži studenty. Poslední údaje pak ukazují, že ženy na vysokých školách začaly převládat a to v poměru 56 % studentek k 44 % studentů. Do cíle však ženy dojdou ještě častěji, na počtu absolventů se podílí absolventky z 60%.

Na vysokých školách přibývá i množství cizinců. Jeden ze sedmi studentů je v současnosti cizinec. Před deseti lety byla cizinců na vysokých školách jen polovina. Číslo možná přijde někomu překvapující, ale české vysoké školy jsou stále populárnějším cílem slovenských studentů a dalších studentů z východní Evropy. Pokud totiž cizinec studuje v Česku studijní program v češtině, je studium bez poplatku stejně jako pro domácí studenty.

Jaké skupiny oborů produkují nejvíce absolventů? Statistika ukazuje, že to nejsou humanitní ani uměnovědné obory, jejichž absolventy kritizují někteří politici a představitelé průmyslu. Nejvíce absolventů má skupina oboru Obchod, administrativa a právo v počtu 15 275 absolventů. Na druhém místě následuje skupin oborů Technika, výroba, stavebnictví s 12 278 absolventy. Pro zajímavost skupina Umění a humanitní  vědy by s 6 252 absolventy obsadily 6. místo v rámci desetičlenném porovnávaném poli.

Kolik absolventů mají naopak učňovské obory? Celkem jich je podstatně méně. V roce 2017 bylo učňů absolventů 21 304, ovšem bylo jich méně než absolventů gymnázií (20 403). Ve sledovaném období však počty učňů rovněž klesají s tím, že v posledních letech se pokles zastavil.

Témata:  Český statistický úřad vysoké školy učni gender studenti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy