Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové menu na palubách vlaků ČD? Pro cestující ho připravily mladé kuchařské hvězdy

Nové menu na palubách vlaků ČD připravily mladé kuchařské hvězdy
Nové menu na palubách vlaků ČD připravily mladé kuchařské hvězdy
Foto: České dráhy

Pro rok 2019 připravila společnost JLV ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR) pořádnou jízdu – sezónní nabídky letos sestavil úspěšný Juniorský národní tým AKC ČR. Přehlídku chutí a vůní otevírá Vojta Petržela, trojnásobný vítěz Gastro Junior 2017 – 2019 a čerstvý vítěz semifinále Global Young Chefs Challenge 2019.

„Společnost JLV letos slaví již 60. výročí. Svou pozici na trhu si držíme především díky inovacím. Nositeli moderních přístupů v oblasti gastronomie jsou zejména zástupci mladé kuchařské generace. Proto jsme oslovili Junior team AKC ČR, jehož členové se úspěšně umísťují na mezinárodních soutěžích,“ uvedl Bohumír Bárta, generální ředitel JLV.

Mladí kuchaři v čele s Vojtou Petrželou, který je trojnásobný vítěz soutěže Gastro Junior, vítěz prvního ročníku soutěže KU Young Chef a mistr světa v carvingu (kreativním vyřezávání), připravili nové menu pro rok 2019, které bude v nabídce restauračních vozů a bistrovozů Českých drah.

„V současnosti máme v provozu 37 restauračních vozů a 20 bistrovozů, ve kterých JLV zajišťuje gastronomický servis. S těmi se zákazníci setkávají na šesti různých dálkových linkách, například do Berlína a Hamburku, do Budapešti, Vídně nebo Ostravy. Menu i profesionální obsluha přitom snesou srovnání s dobrými kamennými restauracemi. Právě v tom vidím jednu z našich konkurenčních výhod,“ říká Miroslav Kupec, předseda představenstva a generální ředitel ČD, a dodává: „V dalších 147 spojích pak nabízíme cestujícím drobné občerstvení a nápoje z pojízdného minibaru, nebo z automatů, které jsme umístili do jednotek InterPanter.“

Na palubě vlaků národního dopravce už si cestující zvykli na ochutnávání zajímavých surovin a poznávání netradičních chuťových kombinací. Nejinak tomu bude i v podání juniorského národního týmu. Vše do puntíku splňuje už nová sezónní polévka – karotkový krém se zázvorem, chilli a kokosem. Kombinace chutí polévky je malým holdem asijské kuchyni a přivolává vůni exotických dálek. Vlajkovou lodí nové sezónní nabídky bude bezesporu telecí krk Bourguignon, opečené škubánky se slaninou, stříbrné cibulky se zeleninou a žampióny. Jemná chuť omáčky se nádherně snoubí s vláčným těstem slaninových škubánků a k tomu samozřejmě nesmí chybět dobře vychlazené pivo.

Milovníky tradiční české kuchyně jistě potěší uzená vepřová krkovice s křenovou omáčkou a žemlovými knedlíky. Pro příznivce bezmasých pokrmů jsou připraveny špenátové lasagne s ricottou a slunečnicovými semínky. A dezert ke kávě či čaji? Povidlové taštičky s oříšky, máslem a šlehanou smetanou budou jistě důstojnou tečkou za celým menu.

Témata:  České Dráhy

Související

Aktuálně se děje

3. května 2025 18:43

Barbora Vaculíková se v tichosti rozloučila s milovaným mužem

Až na začátek příštího týdne sezvala Barbora Vaculíková přátele svého zesnulého partnera Pepeho Rafaje, aby se s ním přišli rozloučit. Nejbližší rodina už mu ale dala sbohem. Vyplývá to z nejnovějších informací. 

Zdroj: Ludmila Plachá

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj a Olena Zelenská se na Pražském hradě sešli s Petrem Pavlem a Evou Pavlovou

OBRAZEM: Volodymyr Zelenskyj a Olena Zelenská se na Hradě setkali s Petrem a Evou Pavlovými

V neděli odpoledne přiletěl na oficiální návštěvu České republiky prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Spolu s ním dorazila i první dáma Olena Zelenská. Hlavním bodem programu byl slavnostní uvítací ceremoniál na Pražském hradě, kde je přesně v 15:00 přivítal prezident Petr Pavel se svou manželkou Evou Pavlovou. Přítomna byla i delegace Ukrajiny a český ministr zahraničí Jan Lipavský, který Zelenského uvítal již na letišti.