reklama

Na webu policie to dnes oznámil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Státní zástupce se s podnětem policie ztotožňuje a návrh na vzetí do vazby doručí soudu asi dnes večer, řekl ČTK ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality olomouckého Vrchního státního zastupitelství Petr Šereda.

"Kriminalisté NCOZ dnešního dne podali státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci podnět k návrhu na vzetí do vazby pěti obviněných osob," uvedl Ibehej. "Státní zástupce se s tímto návrhem ztotožnil a v současné chvíli zpracovává návrhy, které budou soudu doručeny ve večerních hodinách. Návrhy na vazby bude rozhodovat Městský soud v Brně," řekl Šereda. Soud rozhodne zřejmě v sobotu.

V souvislosti s razií na radnici městské části Brno-střed bylo devět lidí obviněno z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Podle médií policie zadržela třeba radního Brna-střed Jiřího Švachulu (ANO).

Detektivové NCOZ zasahovali ve čtvrtek v Praze, Brně a Prostějově, mimo jiné i v sídle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ve větvi kauzy týkající se veřejných zakázek, kterými se zabýval ÚOHS, ale na rozdíl od zakázek brněnské radnice zatím nikdo obviněn nebyl. ČTK to potvrdili Ibehej i Šereda. Policie se mimo jiné zajímá o postup ÚOHS v prověřování tendru na mýtný systém. Policisté zasahovali i v pražském sídle firmy Kapsch, která mýtný systém nyní provozuje.