Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaromír Soukup požádal o registraci svého hnutí. Přebere voliče Babišovi a Okamurovi?

Jaromír Soukup
Jaromír Soukup
Foto: Instagram

Mediální podnikatel Jaromír Soukup si zažádal o registraci nového politického hnutí List Jaromíra Soukupa (LJS), ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška. Podnikatel oznámil založení hnutí letos v lednu. Podle již dříve oslovených politologů by případné voliče mohlo přebrat levicovým stranám, SPD a ANO, cílit by mohlo i na sympatizanty prezidenta Miloše Zemana.

"V úterý dorazila žádost o registraci," uvedl Krátoška. Ministerstvo podle něj nyní bude posuzovat, zda má dokument veškeré náležitosti. Bude například kontrolovat, jestli obsahuje petici alespoň jednoho tisíce občanů požadujících, aby hnutí vzniklo, či stanovy.

Soukup o hnutí poprvé hovořil ve své televizi Barrandov v pořadu Moje zprávy 16. ledna. Uvedl, že chce bránit národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy. Majitel mediálních firem Médea Group a Empresa Media se kolem politiky angažoval už dřív.

Samozřejmě že daňově optimalizujeme přes kyperské firmy! Víte, kolik takový boj proti zlodějům a oligarchům stojí?!

— List Jaromíra Soukupa (@ListSoukupa) 18. února 2019

V minulosti pomáhal s financováním kampaně Straně zelených a později financoval Demokratickou stranu zelených, za kterou i neúspěšně kandidoval v roce 2009 do Evropského parlamentu.

Politologové uvedli, že podle nich hnutí v celostátních volbách moc šancí na úspěch nemá, volby do Evropského parlamentu by mu ale mohly vyhovovat. Je v nich malá účast a mandáty se rozdělují celostátně, což umocňuje sílu lídra strany. Hlasování do Evropského parlamentu se bude konat letos v květnu.

Témata:  politické strany Jaromír Soukup List Jaromíra Soukupa politika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy