reklama

Matějka s Klausem mladším jednal v neděli odpoledne přibližně hodinu a nabídl mu spolupráci. "V tuto chvíli neumím posoudit, zdali nabídka padla na úrodnou půdu. Dokonce bych řekl, že uvažuje nad tím, že by založil svůj vlastní politický subjekt. Na druhou stranu musím říct, že máme ještě týden po podání oficiálních kandidátních listin k tomu, abychom se na případné další možné spolupráci, které se nebráníme, dohodli," řekl Matějka. S Klausem mají "společnou touhu nějakým způsobem se postavit vůči Evropské unii."

Klause vyloučilo v sobotu z ODS vedení strany. Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy bylo rozhodnutí jednomyslné. Klaus se s ODS podle stranických špiček už déle názorově rozcházel, vedení jej navíc kritizovalo za některé výroky. Klaus v reakci na vyloučení uvedl, že se bude snažit nabízet vize a pozitivní program a slíbil, že názory nezmění.

Mezi programové priority Strany nezávislosti ČR patří nezávislost rozhodování českého státu o zákonech a jeho směřování, zachování české koruny, nezávislé rozhodování o daních, svobodné podnikání a zemědělská výroba, nezávislé rozhodování o bezpečnosti občanů bez povinných kvót či odmítání politických a náboženských ideologií, které potlačují přirozená lidská práva a svobody.

Vedle Matějky kandidují za Stranu nezávislosti ČR krizový manažer a poradce v oblasti bezpečnosti Karel Leškovský, elektrotechnický inženýr, manažer a člen předsednictva strany Richard Hartmann, bývalý poslanec Karel Fiedler a expert na informační technologie Karel Zvára.

Fiedler byl poslancem v letech 2013 až 2017, zvolen byl jako člen hnutí Občané 2011 na kandidátce hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. V letech 2015 a 2016 byl místopředsedou hnutí Úsvit - Národní koalice.

Poradcem Strany nezávislosti ČR pro volby do EP je exministr financí a někdejší dlouholetý člen ODS Vlastimil Tlustý. Stranu považuje za českou obdobu britské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).