Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura nebude kandidovat v eurovolbách, ministerstvo vnitra mu to zatrhlo

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura nebude kandidovat v květnových volbách do Evropského parlamentu. Původně chtěl být na posledním místě listiny a v případě zvolení přenechat mandát jinému kandidátovi. Podle usnesení předsednictva SPD tento úmysl zpochybnilo ministerstvo vnitra.

Okamura podle mluvčí SPD Barbory Zeťové obdržel písemné stanovisko ministerstva vnitra, které zpochybňuje možnost v případě zvolení odstoupit od mandátu a mandát přenechat dalšímu zvolenému v pořadí.

"Vzhledem k tomu, že výklad odkazuje na případné soudní rozhodnutí v této věci a po dobu jednání soudu na možnost neobsazení mandátu, přijalo předsednictvo hnutí rozhodnutí nahradit předsedu hnutí Tomia Okamuru na posledním místě kandidátní listiny jiným kandidátem," stojí v usnesení. SPD podle něj nemůže připustit riziko případně neobsazeného mandátu.

Hnutí SPD povede do voleb Ivan David, lékař a někdejší ministr zdravotnictví ve vládě Miloše Zemana v letech 1998 až 2002.

Pokud by se Okamura díky preferenčním hlasům do Evropského parlamentu dostal, automaticky by mu zanikl mandát ve Sněmovně. Funkce europoslance je podle zákona s funkcí poslance českého Parlamentu neslučitelná.

Za naplánovanou akci, která má poškodit SPD před květnovými volbami, označilo dnes předsednictvo SPD odchod poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka z hnutí a jejich kandidaturu na listině Alternativy pro Českou republiku.

"Jde o akci na rozvrat a oslabení SPD. Pan Volný a spol. realizují záměr oslabit klub SPD a oslabit volební výsledek SPD ve volbách do Evropského parlamentu," stojí v usnesení. Dvojice spolu s poslankyní Ivanou Nevludovou oznámila odchod z SPD v pátek.

Témata:  Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy