reklama

Největší mimořádná událost v chemičce po roce 1989 odstavila provoz petrochemie, kde se zpracovává ropa. Ušlý zisk způsobený havárií dosáhl podle informací holdingu 7,4 miliardy korun. Opravy poškozené etylenové jednotky nyní končí, holding ji chce zprovoznit na konci prázdnin.

"Oba obvinění jsou i nadále zaměstnanci společnosti Unipetrol RPA. Ctíme presumpci neviny," řekl ČTK mluvčí chemičky Jiří Hájek. "Jakmile se podrobně seznámíme s šetřením policie a vyhodnotíme jeho výsledky, zvážíme další kroky," doplnil. Unipetrol posuzoval příčiny havárie vlastním šetřením. Na jeho základě podle Hájka přijme společnost opatření, která by měla do budoucna minimalizovat vznik podobné události.

Ohledávání místa výbuchu a požáru trvalo přes měsíc, další týdny čekali policisté na posudky od odborníků. "V průběhu vyšetřování bylo provedeno na 150 výslechů," řekl dnes vyšetřovatel Jiří Vopravil. "Znalecké posudky nekladou vinu celé společnosti Unipetrol, museli jsme určit lidi, kteří byli odpovědni za následky nebo rozsah havárie," uvedl. "Zjištěno bylo pochybení dvou osob, které nepostupovaly v souladu s vnitřním havarijním plánem," řekl vyšetřovatel.

Na etylenové jednotce unikl 13. srpna 2015 etylen. "Havarijním opatřením, kterého měli obvinění využít, bylo spuštění parních a vodních clon, jejichž hlavním úkolem je oddělit uniklý mrak výbušné směsi od kotelny. To se nestalo a v kotelně došlo k iniciaci mraku a k následnému požáru a výbuchu," řekl Dvořák.

Jeden z obviněných působí na řídící úrovni etylenové jednotky, druhý je v zaměstnaneckém poměru. Oba jsou to muži ve středních letech. "Viníme je z nedbalosti," řekl Dvořák. Podle něj věděli, jaký následek může mít jejich jednání, ale domnívali se, že se tak nestane.

Obvinění podle vyšetřovatelů nemohli zabránit samotnému vzniku havárie, ale mohli snížit její dopady na společnost i na lidi. Vyšetřovatel hasičského záchranného sboru Radek Hampl připomněl, že v přímém ohrožení byli například zasahující hasiči.

Z posudků vyplynulo, že v jednotce byl předimenzován pojistný ventil. "To ale bylo dáno dobou vzniku zařízení a tehdejšími předpisy. V současné době jsou ty trendy už jiné," řekl Vopravil.

Vyšetřovací tým měl zpočátku 13 členů z řad policistů a hasičů. "Museli jsme projít školením v Unipetrolu, abychom věděli, jak to v podniku chodí. Pak jsem museli načíst desítky směrnic a podkladů, abychom je mohli vyhodnotit. Směrnice jsme dostudovali prakticky v květnu," uvedl Vopravil. "Nejtěžší bylo určit, kdo je za havárii zodpovědný," dodal vyšetřovatel.

Vyšetřování celé události by mohlo skončit do několika měsíců. Kriminalisté nepřepokládají, že obviní ještě někoho dalšího.

Na likvidaci požáru se podílelo 43 hasičských jednotek, tedy skoro 500 hasičů, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Právě na základě této mimořádné události města Most a Litvínov přijala systém informování občanů prostřednictvím varovných sms zpráv. Obě radnice také zopakovaly žádost o rozšíření silnice kolem chemičky na čtyři pruhy.