Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zadržela v Praze teroristy, kteří zřejmě útočili v Německu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

V Praze byli ve středu zadrženi dva údajní teroristé, kteří tvořili společnou buňku s Iráčanem podezřelým z útoků na vlaky v Německu. Řekl to dnes podle agentur APA a DPA rakouský ministr vnitra Herbert Kickl. Až poté česká cizinecká policie informovala veřejnost, že ve středu zadržela na pražském letišti dva cizince, kteří jsou v Rakousku podezřelí z terorismu. Iráčana podezřelého ze dvou útoků na vysokorychlostní vlaky v Německu zatkla policie ve Vídni v pondělí, ve středu zadržela i jeho ženu. Oba jsou nyní ve vyšetřovací vazbě. Iráčan podle svého obhájce tvrdí, že s dvojicí zadrženou v Praze, ale nemá nic společného.

"Právě včera (ve středu) byli v Praze, v Česku, zadrženi další dva údajní teroristé, s nimiž tento Iráčan tvořil společnou buňku," citovala DPA z Kicklova vystoupení v rakouském parlamentu.

Mluvčí českého policejního prezidia Eva Kropáčová ČTK sdělila, že zadržená dvojice je nyní v policejní cele a o jejím vydání do Rakouska rozhodne soud. "Můžeme potvrdit, že policisté z cizinecké policie včera (ve středu) na letišti Václava Havla v Praze na základě evropského zatýkacího rozkazu vydaného vídeňským zemským úřadem pro ochranu ústavy a boji proti terorismu, zadrželi krátce po příletu do České republiky dva cizince," uvedla Kropáčová.

Dvaačtyřicetiletý Iráčan zadržený ve Vídni podle německého státního zastupitelství zjevně sympatizoval s teroristickou organizací Islámský stát (IS). Rakouská prokuratura uvedla, že ve vlacích nikdo nepřišel o život jen díky technické chybě.

Iráčan je mimo jiné podezřelý, že spolu s několika dalšími osobami loni v říjnu natáhl ocelové lano mezi sloupy trakčního vedení nad kolejemi u bavorského městečka Allersberg, po kterých jezdí vysokorychlostní vlaky na trase Mnichov-Norimberk. Vznikla jen hmotná škoda.

V druhém případě z loňského prosince odhalili drážní zaměstnanci poškození trakčního vedení u kolejí mezi berlínskými nádražími Karlshorst a Wuhlheide.

Zadržený Iráčan čelí obvinění z pokusu o vraždu s teroristickým motivem, z těžkého poškození věci s teroristickým motivem a z členství v teroristické organizaci. V případě, že bude uznán vinným, hrozí mu až doživotí. Ve středu zadržela rakouská policie také jeho manželku. Na oba dnes soud uvalil vyšetřovací vazbu. Mluvčí soudu Christina Salzbornová podle APA uvedla, že podezření z teroru čelí oba manželé.

Muž se k činům, které mu jsou kladeny za vinu, již ve středu přiznal, podle dnešního sdělení soudu ale nadále odmítá, že jeho motiv byl teroristický. A odmítá i to, že by měl v úmyslu někoho zabít. Jeho manželka se podle Salzbornové k obvinění dosud nevyjádřila.

Podle obhájce Wolfganga Blaschitze zadržený Iráčan tvrdí, že jednal zcela sám. U soudu, který rozhodoval o jeho vazbě, uvedl, že jeho motiv byl politický. "Chtěl vyslat signál, protože se Německo podílelo na válečných operacích proti Iráku, jeho vlasti. Zabít ale při útocích nechtěl nikoho," řekl Blaschitz. Jeho klient u soudu rovněž odmítl, že by měl něco společného s dvojicí zadrženou na letišti v Praze.

Témata:  terorismus Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy